Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Moscova: vaccinarea anti-COVID, obligatorie pentru angajații din sectorul servicii

Viața Medicală
L. Budin vineri, 18 iunie 2021, ora 16:42

Conform unui decret emis de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, salariații din sectorul servicii, dar și învățătorii și angajații comunali vor fi obligați să se vaccineze în capitala Rusiei.

Primul termen impus de autorități este jumătatea lunii iulie, când 60% din angajații acestui sector, care numără milioane de persoane, vor trebui să fie imunizați cu cel puțin o doză de ser. Conducerea instituțiilor vizate e obligată să redacteze rapoarte legate de stadiul procesului de vaccinare, arată publicația Le Monde.

infectari-moscova

Cifre alarmante

Decizia primarului vine din dorința de a contracara „evoluția epidemiologică dramatică”. În capitala Rusiei se înregistrează o creștere alarmantă a numărului de persoane infectate: 12.000 de pacienți sunt internați, la ora actuală, în spitalele moscovite, arată publicația Science et Avenir, preluând o știre AFP.

„Morbiditatea este la nivelul vârfurilor de la finele anului 2020”, a arătat primarul Serghei Sobianin, referindu-se la al doilea val al pandemiei în Rusia.

Neclaritățile persistă

Textele oficiale, privind obligativitatea vaccinării, sunt totuși neclare în două chestiuni esențiale. În ce temei legal vor putea angajatorii să-și forțeze angajații să se vaccineze? Și care sunt sancțiunile prevăzute pentru cei care nu vor atinge obiectivul propus?

Un salariat moscovit a declarat pentru Le Monde că a primit dispoziție să se vaccineze în câteva zile sau să aducă, în fiecare zi de luni, la serviciu, teste PCR negative – la trei teste lipsă riscând să fie concediat.

O premieră în Rusia

Anunțul obligației de vaccinare anti-COVID-19 este o premieră în Rusia și vine în contradicție cu declarațiile președintelui Vladimir Putin. Acesta i-a îndemnat pe ruși să se vaccineze, dar s-a opus obligativității acestui proces.

Moscova are în jur de 13 milioane de locuitori, iar dintre aceștia doar 1,8 milioane s-au vaccinat, a arătat primarul Sobianin. Deși e disponibil de la finele anului trecut, vaccinul Sputnik-V, dezvoltat de autorități, nu inspiră încredere rușilor. Nici măcar tombolele propuse de primăria moscovită, cu premii în autoturisme, nu i-au convins pe cetățeni să se imunizeze.

Victimele pandemiei

Rusia este una din țările cele mai afectate de pandemie. Din decembrie anul trecut, doar 19 milioane de ruși – sub 13% din populație – au primit măcar o doză de vaccin.

Conform unui sondaj realizat în aprilie, de institutul independent Levada, peste 60% din cei chestionați nu au intenția de a se imuniza, în ciuda numărului alarmant de infectări.

Institutul național de statistică Rosstat arată că, în 2020, creșterea numărului de decese era mai mare cu 18% - adică, 2,1 milioane de morți, comparativ cu 1,8 milioane în 2019.

Etichete: primar moscova vaccinare obligatorie angajati sector servicii neclaritati lege

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.