Newsflash
Internaționale

Nanoparticulele ar putea fi folosite în localizarea leziunilor asociate endometriozei

de Florentina Ionescu - mai 2 2022
Nanoparticulele ar putea fi folosite în localizarea leziunilor asociate endometriozei

Nanoparticulele par să fie o soluție promițătoare pentru localizarea și îndepărtarea leziunilor asociate endometriozei.

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă abordare ce utilizează nanotehnologie pentru a localiza și a îndepărta leziunile periculoase și dureroase asociate cu endometrioza, o boală frecvent întâlnită la femei. 

endometrioza

Cercetarea condusă de Oleh Taratula de la Oregon State University College of Pharmacy și de Ov Slayden de la Oregon National Primate Research Center din cadrul Oregon Health & Science University implică nanoparticule magnetice, adică bucăți foarte mici de materie.

Studiul realizat pe modele de animale, publicat recent în jurnalul „Small”, arată că nanoparticulele de oxid de fier, injectate intravenos, acționează ca un agent sau substanță de contrast. Ele se acumulează în interiorul leziunilor, făcându-le mult mai vizibile prin tehnicile avansate de imagistică, cum ar fi IRM, scrie www.sciencedaily.com. Iar atunci când ele sunt expuse la un câmp magnetic alternativ, o procedură neinvazivă, temperatura particulelor depășește 48 de grade Celsius, o temperatură suficient de mare pentru îndepărtarea leziunilor prin căldură.

„Endometrioza este o boală sistemică, iar nevoia de a găsi o metodă eficientă, nonchirurgicală pentru a îndepărta leziunile este urgentă. Noi am inventat nanoparticule țintite cu capacități de încălzire extraordinare, care permit folosirea hipertermiei magnetice pentru eliminarea eficientă și în siguranță a leziunilor din endometrioză”, a declarat Oleh Taratula.

Nu există leac pentru endometrioză, deși îndepărtarea chirurgicală a leziunilor poate îmbunătăți fertilitatea pacientelor. Din păcate, în aproape jumătate din cazuri, leziunile revin, iar mai mult de un sfert dintre pacientele cu endometrioză care au trecut printr-o intervenție chirurgicală au nevoie de trei sau de mai multe operații.

Hipertermia magnetică nu a fost luată în considerare în trecut, deci nu a fost considerată o metodă cu potențial mare pentru ablația leziunilor endometriale, pentru că alte nanoparticule magnetice au o eficiență relativ scăzută în ceea ce privește încălzirea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe