Newsflash
Internaționale

Noi măsuri COVID-19 în Europa: ce țări vor avea lockdown și ce țări aplică restricții dure

de Florentina Ionescu - oct. 21 2020
Noi măsuri COVID-19 în Europa: ce țări vor avea lockdown și ce țări aplică restricții dure

Din cauză că numărul de cazuri noi de COVID-19 înregistrate zilnic continuă să crească în multe state ale Europei, autoritățile au luat măsuri și au impus noi restricții. Prezentăm, pe scurt, câteva dintre acestea.

Irlanda a impus cele mai dure restricții din cauza COVID-19

Potrivit www.irishtimes.com, în următoarele șase săptămâni, Irlanda va implementa o serie de măsuri dure, intrând astfel în „nivelul 5”. Ce înseamnă acest lucru? Restricțiile de nivel 5 înseamnă că locuitorii din Irlanda sunt rugați să stea în casă, cu excepția faptului că pot face activități fizice pe o rază de 5 kilometri de casă. 

carantina tari europa masuri covid-19

Totodată, locuitorii nu pot primi musafiri, nici acasă, nici în grădină. Nunțile sunt permise, însă autoritățile spun că aceste evenimente se pot organiza doar cu cel mult 25 de invitați.

Aceste restricții și multe altele intră în vigoare de miercuri, 21 octombrie 2020, însă cele prezentate mai sus sunt urmate de alte măsuri: nu sunt permise adunările organizate la interior, nu sunt permise adunările la exterior, la înmormântări pot participa cel mult 10 persoane, școlile și grădinițele vor continua să rămână deschise.

Belgia ar putea avea un lockdown complet

Potrivit Reuters, Belgia ar putea reveni la carantină, iar un virusolog din această țară spune că este posibil ca țara să revină la un lockdown complet. Medocul belgian a declarat într-un interviu, recent, că țara ar putea să intre în carantină dacă nu se înregistrează o scădere a infecțiilor cu SARS-CoV-2 și o scădere a internărilor persoanelor cu COVID-19.

„Ar trebui apoi să luăm în considerare măsuri mult mai restrictive, care ar putea fi similare cu un lockdown precum cel pe care l-am impus în martie și aprilie”, a declarat Yves Van Laethem pentru publicația La Derniere Heure.

Suedia ar putea încerca o abordare nouă

Potrivit time.com, autoritățile suedeze iau în considerare o altă abordare pentru a ține sub control COVID-19. Începând din 19 octombrie, autoritățile regionale din Sănătate pot să îndrume cetățenii să evite zonele aglomerate, cum ar fi sălile de sport, concertele, transportul public și centrele comerciale. Totodată, autoritățile ar putea încuraja rezidenții să evite socializarea cu persoanele vârstnice sau cu alți indivizi cu risc crescut de a avea COVID-19.

„Nu este un lockdown (o carantină – n.red.), ci sunt unele recomandări suplimentare care ar putea fi comunicate local atunci când o nevoie de a autoritățile regionale este comunicată, iar Public Health Agency decide în concordanță”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției pentru Sănătate Publică din Suedia.

Franța impune interdicții pe timp de noapte în nouă orașe

Din 17 octombrie au intrat în vigoare anumite măsuri în Franța, una dintre ele fiind interdicția de a ieși din casă pe timpul nopții, în Paris și în alte opt orașe. Măsura se impune pe o perioadă de cel puțin patru săptămâni. Persoanele din capitala Franței și cele din Marseille, Lyon, Lille, Saint-Etienne, Rouen, Toulouse, Grenoble și Montpellier trebuie să stea în casă de la ora 21.00 până la ora 6.00. Sunt permise doar călătoriile esențiale.

Spania are noi zone cu carantină locală

Potrivit BBC.com, regiunea Navarre începe o carantină parțială din data de 22 octombrie, care va dura două săptămâni. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă, iar călătoriile în și dinspre această regiune vor fi restricționate. Un lockdown parțial în regiunea Catalonia a început în 15 octombrie. Și în această zonă sunt închise barurile și restaurantele.

Olanda are o carantină parțială, de patru săptămâni

Toate barurile, restaurantele și cafenelele au voie să servească la pachet. Vânzarea de alcool în magazine și restaurante este interzisă după ora 20.00. Toate magazinele, cu excepția supermarketurilor, trebuie să închidă la ora 20.00 în toată țara.

Oamenii sunt sfătuiți să stea acasă și să lucreze pe cât posibil de acasă. Cel mult trei persoane au voie să viziteze locuitorii, pe zi, și doar patru persoane se pot întâlni în exterior.

Germania impune local noi măsuri

Cancelarul Angela Merkel îi îndeamnă pe oameni să stea în case, din cauză că numărul cazurilor de COVID-19 a crescut. De ieri, 20 octombrie, districtul Berchtesgadener Land de la graniță, va impune o carantină temporară („temporary lockdown”) pe o perioadă de două săptămâni. Școlile, creșele și restaurantele vor fi închise, iar oamenii vor trebui să stea în case, cu excepția situației în care au un motiv solid pentru a ieși.

În Berlin, restaurantele și barurile trebuie să se închidă la ora 23.00. Petrecerile private și adunările sunt limitate la 10 persoane. Doar 5 persoane sau membri a două gospodări au voie să se adune la exterior și noaptea.

Italia – purtatul măștii e obligatoriu

Guvernul italian a anunțat recent noi măsuri. Primarii au puterea de a închide zonele publice după ora 21.00. Barurile și restaurantele trebuie să închidă la miezul nopții. După ora 18.99, este permisă doar servirea la masă. Sunt permise adunrile de cel mult șase persoane,

Este deja obligatoriu ca italienii să poarte măști în spațiile de la exterior, în toată țara. Trebuie să poarte măști li la interior, peste tot, cu excepția locuințelor private. 

Bulgaria – masca este obligatorie

Noi măsuri restrictive au fost puse în aplicarie în Bulgaria joi, fiind obligatorie purtarea măștii de protecție în exterior. Ministrul Sănătății, Kostadin Angelov, a declarat că purtarea măștilor de protecție, împreună cu distanțarea fizică și dezinfectarea frecventă a mâinilor, vor încetini răspândirea virusului cu până la 30% și vor ajuta la prevenirea suprasolicitării sistemului de sănătate, scrie The Associated Press.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe