Newsflash
Internaționale

Noi raportări epidemiologice din China

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 20 2023
Noi raportări epidemiologice din China

Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere în China, în contextul renunţării la politica „zero-COVID”. Vârful infectărilor este așteptat să apară în timpul sărbătorilor dedicate Anului Nou Chinezesc, care încep la 21 ianuarie.

covid in china

Foarte mulţi chinezi călătoresc în această perioadă pentru a-și revedea familiile – unii pentru prima dată de la debutul pandemiei. Sunt preconizate aproximativ două miliarde de călătorii, dintre care câteva zeci de milioane au avut loc deja.

Conform unui raport recent citat de BBC, până acum, numărul cazurilor de COVID-19 din China ar fi atins 900 de milioane. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Peking University și s-a bazat pe numărul de căutări online după cuvinte-cheie ce desemnează simptomele bolii. Acest lucru ar însemna că aproximativ 64% din populaţia Chinei a fost infectată cu SARS-CoV-2 până la această dată.

        Într-o conferinţă de presă susţinută recent la Beijing, Jiao Yahui, oficial în cadrul Comisiei Naţionale de Sănătate din China, a anunţat că ţara sa a înregistrat aproape 60.000 de decese asociate cu COVID-19 de la momentul renunţării la politica „zero-COVID” și până la 12 ianuarie. Dintre acestea, 5.503 au avut loc prin insuficienţă respiratorie, iar 54.435 au survenit la persoane cu comorbidităţi, infectate cu SARS-CoV-2. Până recent, China raportase doar 5.000 de pierderi de vieţi pentru această perioadă, întrucât considera „decese COVID” doar decesele prin detresă respiratorie provocată de SARS-CoV-2.

Urban și rural

        Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și Statele Unite au acuzat China că oferă o imagine atenuată a acestei epidemii. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a discutat recent cu ministrul Sănătăţii din China, Ma Xiaowei, despre situaţia actuală și despre nevoia unor date statistice corecte.

        De la renunţarea la politica „zero-COVID” a ţării, autorităţile nu au mai raportat cazurile zilnice de infectare. Provincia centrală a Chinei, Henan, este singura care are date disponibile referioare la numărul de cazuri de COVID-19: aproximativ 90% dintre locuitorii acestei regiuni au avut boala.

        Spitalele din marile orașe au fost intens solicitate, iar epidemiologii chinezi atrag atenţia și asupra zonei rurale a Chinei. Mulţi vârstnici și bolnavi cronic din mediul rural nu au avut acces la îngrijire pentru COVID în această perioadă. Vacanţa dedicată Anului Nou Chinezesc presupune cea mai mare migraţie a populaţiei către zonele rurale.

        Experţii internaţionali estimează pentru anul acesta cel puţin un milion de decese asociate cu COVID-19 în China.

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-64258799

https://edition.cnn.com/2023/01/14/china/china-covid-deaths-intl/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe