Newsflash
Internaționale

Noi recomandări în testarea genetică pentru cancerul de prostată

de Florentina Ionescu - iun. 11 2020
Noi recomandări în testarea genetică pentru cancerul de prostată

Experții amintesc că un aspect esențial în ce privește riscul de cancer de prostată și tratamentul aceste boli este testarea generică, proces ce implică testarea pentru genele ereditare în materie de cancer.

Potrivit medicalxpress.com, de-a lungul timpului s-a raportat că genele BRCA2, BRCA1 și multe altele cresc riscul de cancer de prostată și caracterizează din ce în ce mai des tratamentul și managementul acestei boli.

testare genetica cancer de prostata conferinta

Cu toate acestea, testarea genetică la bărbați pentru cancerul de prostată nu este încă o practică frecventă, din cauze diverse, cum ar fi recomandările contradictorii și provocările apărute în implementarea consilierii genetice.

Pentru a aborda aceste subiecte și provocările din domeniu, experții de la Sidney Kimmel Cancer Center și alți specialiști au organizat o conferință internațională, Philadelphia Prostate Cancer Consensus Conference 2019, pe tema „Implementation of Germline Testing for Prostate Cancer”.

Recomandările esențiale din cadrul conferinței, care au fost publicate în 9 iunie în „Journal of Clinical Oncology”, includ o sprijinire puternică a ideii de efectuare a testării genetice la toți bărbații cu cancer metastatic de prostată, pentru a sprijini ideea de medicină de precizie sau eligibilitatea pentru un trial clinic.

Totodată, ar trebui testați și bărbații cu un istoric familial ce sugerează cancerul ereditar de prostată, precum și alte cancere, cum ar fi cel de sân, de ovare, pancreatic și de colon, pentru a asigura supravegherea pacientului sau discuțiile referitoare la screening, potrivit sursei citate. Genele prioritare recomandate a fi testate sunt BRCA2, BRCA1 și genele MMR (de la „DNA mismatch repair”) în cancerul metastatic de prostată.

Discuții despre stadiile precoce ale bolii

Speakerii prezenți la această conferință au abordat și alte subiecte, cum ar fi modul în care testarea genetică influențează managementul cancerului de prostată în stadiu incipient. Testarea pentru BRCA2 a fost recomandată pentru a informa medicii cu privire la supravegherea activă a pacientului. Această testare ar putea ajuta bărbații și medicii lor să ia decizii cu privire la managementul bolii în stadiu precoce.

Pe de altă parte, discuțiile din cadrul conferinței s-au axat și pe strategiile de screening în cancerul de prostată, cum ar fi vârsta de la care ar trebui să înceapă screeningul și care sunt genele care ar trebui să intre în discuția dintre bărbați și medicii lor curanți, astfel âncât să se poată lua o decizie comună, pacientul fiind bine informat.

Totodată, genele BRCA2 și HOXB13 au fost recomandate de experți pentru a fi testate, pentru a determina discuțiile referitoare la depistarea precoce a cancerului de prostată. Experții invitați în cadrul conferinței au recomandat și ca bărbații care sunt purtători ai genei BRCA2 să înceapă cât mai precoce screeningul pentru antigenul specific prostatic (PSA), ca de exemplu la vârsta de 40 de ani sau cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care a avut loc cel mai tânăr bărbat din familie diagnosticul de cancer de prostată.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe