Newsflash
Internaționale

Noi recomandări pentru echipamentul de protecţie împotriva COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - mai 8 2020
Noi recomandări pentru echipamentul de protecţie împotriva COVID-19

IDSA (Infectious Disease Society of America) a publicat recent noi recomandări privind utilizarea și reutilizarea corectă a echipamentului individual de protecţie (PPE – personal protective equipment) pentru angajaţii din domeniul sanitar care îngrijesc pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Noi recomandări pentru echipamentul de protecţie împotriva COVID-19Grupul de experţi din cadrul IDSA a încercat să adapteze noile recomandări în conformitate cu disponibilitatea resurselor. Cele opt recomandări au fost dezvoltate prin abordarea GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation).

„Adevăratul nostru ţel este reprezentat de actualizarea recomandărilor în timp real (...) Analizând cercetările apărute, am constatat că am ajuns în punctul în care dovezile sunt suficiente pentru a introduce noi modificări (...)
Cred că [în viitor] va trebui să reexaminăm și aceste recomandări”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. John Lynch III, de la University of Washington, Seattle, directorul grupului de experţi care a realizat noul ghid, citat de Medscape Medical News.

În context convenţional, IDSA recomandă utilizarea unei măști chirurgicale sau de tip N95 (sau N99 sau PAPR – powered and supplied air respiratory protection) pentru îngrijirea de rutină a pacienţilor suspecţi sau cunoscuţi cu afecţiunea COVID-19.

În situaţii de urgenţă sau în cazul deficitului de PPE, grupul de experţi sugerează că utilizarea unei măști chirurgicale sau reutilizarea unei măști N95 ar putea fi luate în considerare drept PPE adecvat, alături de echipamentul pentru protecţia ochilor, halat și mănuși.

O soluţie salvatoare în situaţii de urgenţă

Deși dovezile sunt limitate, în cazul efectuării unor proceduri generatoare de aerosoli, IDSA recomandă ca personalul medical să utilizeze măști N95 (sau N99 sau PAPR) în locul măștilor chirurgicale, iar în situaţii de urgenţă sau în cazul deficitului de PPE, se poate lua în considerare reutilizarea măștilor N95.

În plus, în situaţii de criză, în cazul efectuării unor proceduri generatoare de aerosoli, grupul de experţi recomandă adăugarea unui scut de protecţie sau a unei măști chirurgicale peste masca N95 pentru a permite extinderea termenului de utilizare sau reutilizarea măștii N95 ca PPE adecvat.

Printre procedurile generatoare de aerosoli se numără intubaţia orotraheală, manipularea măștii de oxigen sau a măștii BiPAP, traheotomia, ventilaţia non-invazivă, colectarea unei mostre de spută, defibrilarea, bronhoscopia, compresiile toracice și introducerea sondei nazogastrice.

În privinţa utilizării a două perechi de mănuși, IDSA susţine că nu există dovezi suficiente pentru implementarea acestei recomandări în cazul îngrijirii pacienţilor suspecţi sau cunoscuţi cu afecţiunea COVID-19.

De asemenea, în lipsa dovezilor, IDSA nu oferă o recomandare clară despre utilizarea acoperitorilor de încălţăminte de unică folosinţă. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare pentru evaluarea fezabilităţii acestor măsuri în cazul îngrijirii pacienţilor cu COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe