Newsflash
Internaționale

Noi recomandări pentru evaluarea statusului fierului în organism

de Dr. Alina SIMACHE - mai 1 2020
Noi recomandări pentru evaluarea statusului fierului în organism

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat recent recomandările actualizate pentru detectarea precoce a deficitului de fier sau a supraîncărcării cu fier a organismului.

Deficitul de fier și supraîncărcarea cu fier a organismului reprezintă probleme de sănătate publică frecvent întâlnite. Deficitul de fier poate asocia anemie, fatigabilitate marcată, letargie, afectarea dezvoltării cognitive a copiilor, dar și afectarea performanţei fizice. Afecţiunile caracterizate prin supraîncărcarea cu fier a organismului, precum hemocromatoza, talasemia sau transfuziile repetate, pot asocia afectare hepatică, cardiacă și hormonală. În ambele situaţii, diagnosticarea precoce este vitală pentru iniţierea tratamentului specific în timp util.

Cu scopul de a sprijini angajaţii sanitari în depistarea precoce a deficitului de fier/supraîncărcării cu fier și pentru a evita consecinţele severe ale acestor afecţiuni, au fost publicate cele mai recente recomandări de utilizare a concentraţiei feritinei serice pentru monitorizarea statusului fierului (noile valori limită se regăsesc în tabel).

Tabel feritina
Valorile-limită recomandate pentru definirea deficitului de fier și a riscului de supraîncărcare cu fier a organismului (sursa: OMS)

Măsurarea corectă a feritinei serice, indicator al depozitelor de fier din organism, poate ghida aplicarea eficientă a intervenţiilor terapeutice specifice în timp util, atât la nivel individual, cât și în cadrul populaţiei generale.

Un aspect la fel de important subliniat de experţi este eradicarea anemiei, care afectează la nivel global 33% dintre femei, 40% dintre femeile însărcinate și 42% dintre copii. „Reducerea anemiei reprezintă o componentă importantă a eforturilor noastre de eradicare a tuturor formelor de malnutriţie. Totuși, progresele sunt limitate, la nivel mondial existând încă 614 milioane de femei și 280 de milioane de copii care suferă din această cauză [...] Deficitul de fier este un determinant major al anemiei, iar măsurarea feritinei ne va ajuta să ne concentrăm eficient acţiunile în lupta împotriva acesteia”, a specificat dr. Francesco Branca, Directorul Departamentului de Nutriţie și Siguranţa Alimentaţiei din cadrul OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe