Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Noi recomandări pentru evaluarea statusului fierului în organism

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 1 mai 2020

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat recent recomandările actualizate pentru detectarea precoce a deficitului de fier sau a supraîncărcării cu fier a organismului.

Deficitul de fier și supraîncărcarea cu fier a organismului reprezintă probleme de sănătate publică frecvent întâlnite. Deficitul de fier poate asocia anemie, fatigabilitate marcată, letargie, afectarea dezvoltării cognitive a copiilor, dar și afectarea performanţei fizice. Afecţiunile caracterizate prin supraîncărcarea cu fier a organismului, precum hemocromatoza, talasemia sau transfuziile repetate, pot asocia afectare hepatică, cardiacă și hormonală. În ambele situaţii, diagnosticarea precoce este vitală pentru iniţierea tratamentului specific în timp util.

Cu scopul de a sprijini angajaţii sanitari în depistarea precoce a deficitului de fier/supraîncărcării cu fier și pentru a evita consecinţele severe ale acestor afecţiuni, au fost publicate cele mai recente recomandări de utilizare a concentraţiei feritinei serice pentru monitorizarea statusului fierului (noile valori limită se regăsesc în tabel).

Tabel feritina
Valorile-limită recomandate pentru definirea deficitului de fier și a riscului de supraîncărcare cu fier a organismului (sursa: OMS)

Măsurarea corectă a feritinei serice, indicator al depozitelor de fier din organism, poate ghida aplicarea eficientă a intervenţiilor terapeutice specifice în timp util, atât la nivel individual, cât și în cadrul populaţiei generale.

Un aspect la fel de important subliniat de experţi este eradicarea anemiei, care afectează la nivel global 33% dintre femei, 40% dintre femeile însărcinate și 42% dintre copii. „Reducerea anemiei reprezintă o componentă importantă a eforturilor noastre de eradicare a tuturor formelor de malnutriţie. Totuși, progresele sunt limitate, la nivel mondial existând încă 614 milioane de femei și 280 de milioane de copii care suferă din această cauză [...] Deficitul de fier este un determinant major al anemiei, iar măsurarea feritinei ne va ajuta să ne concentrăm eficient acţiunile în lupta împotriva acesteia”, a specificat dr. Francesco Branca, Directorul Departamentului de Nutriţie și Siguranţa Alimentaţiei din cadrul OMS.

Etichete: deficit exces feritină fier

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.