Newsflash
Internaționale

Noi recomandări pentru screeningul cancerului colorectal

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 6 2020
Noi recomandări pentru screeningul cancerului colorectal

Deși se află încă în dezbatere publică, US Preventive Services Task Force a publicat recent o nouă recomandare privind iniţierea screeningului pentru cancer colorectal începând cu vârsta de 45 de ani.

Decizia de a modifica recomandările actuale a fost luată în urma dovezilor semnificative de creștere a incidenţei cancerului colorectal în rândul adulţilor tineri.

Foto 2 copy_1

Cea mai recentă recomandare a US Preventive Services Task Force (USPSTF) sugerează screeningul pentru cancerul colorectal la toţi adulţii cu vârsta între 45 și 75 de ani.

În cazul adulţilor cu vârsta între 50 și 75 de ani, aceasta este o recomandare grad „A”, iar pentru cei cu vârsta între 45 și 49 de ani, recomandarea se încadrează în categoria „B”.

În cazul adulţilor cu vârsta cuprinsă între 76 și 85 de ani, trebuie să fie analizată balanţa dintre riscurile și beneficiile asociate screeningului pentru cancer colorectal, aceasta fiind o recomandare de categorie „C” (Tabel).

Tabel

Totuși, nu există diferenţe semnificative între A și B din punct de vedere practic, susţine dr. Michael Barry, directorul Informed Medical Decisions Program din cadrul Health Decision Sciences Center, Massachusetts General Hospital, Boston.

Recomandările publicate recent pe pagina web a USPSTF nu sunt finalizate, acestea fiind supuse dezbaterii publice până în data de 23 noiembrie 2020.

Modificări bazate pe dovezi

ACS (American Cancer Society) a decis în urmă cu doi ani scăderea vârstei de iniţiere a screeningului pentru cancer colorectal la 45 de ani, solicitând, împreună cu alte organizaţii de sănătate publică și pentru susţinerea pacienţilor, modificarea recomandărilor anterioare ale USPSTF din 2016, care sugerau iniţierea screeningului începând cu vârsta de 50 de ani.

„Riscul din prezent pentru cei cu vârsta între 45 și 49 de ani este similar cu riscul persoanelor de 50 de ani. (...) Putem preveni decese adiţionale prin cancer colorectal prin iniţierea screeningului începând cu vârsta de 45 de ani”, a declarat doctorul Barry.

Restul recomandărilor rămân nemodificate. Astfel, încă nu este specificată o anumită modalitate de screening preferată, fiind recomandate atât colonoscopia, cât și testele non-invazive bazate pe mostre de scaun.

Nu sunt recomandate testele serologice, cele de urină sau utilizarea videocapsulei endoscopice, deoarece nu există suficiente dovezi cu privire la beneficiile și riscurile asociate utilizării acestor teste.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe