Newsflash
Internaționale

Noi recomandări terapeutice pentru COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 26 2021
Noi recomandări  terapeutice pentru COVID-19

IDSA a actualizat propriul ghid pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, în conformitate cu cele mai recente dovezi știinţifice.

Deși există numeroase terapii farmacologice utilizate în tratamentul COVID-19, reprezentanţii IDSA (Infectious Disease Society of America) subliniază că actualizarea frecventă a ghidurilor este esenţială, bazându-se pe emergenţa rapidă a noilor date din literatura de specialitate.

„Le-aș sugera tuturor pacienţilor și tuturor celor din ţară infectaţi cu COVID-19 să ia legătura cu clinicianul în privinţa opţiunilor terapeutice disponibile deoarece acesta este un domeniu în continuă evoluţie. (…) Ceea ce ar fi putut fi valabil în urmă cu șase luni s-a schimbat”, a declarat dr. Rajesh T. Gandhi, copreședinte al grupului de experţi care a actualizat Ghidul IDSA, în cadrul unei conferinţe de presă.

Hidroxiclorochina, azitromicina și corticosteroizii

În rândul pacienţilor spitalizaţi, grupul de experţi nu recomandă utilizarea hidroxiclorochinei sau a combinaţiei dintre hidroxiclorochină și azitromicină. Decizia se bazează pe rezultatele studiilor clinice, în cadrul cărora s-a observat creșterea riscului de reacţii adverse, precum prelungirea intervalului QT la persoanele tratate cu hidroxiclorochină, asociat cu aritmii (Rosenberg a raportat că 16% dintre pacienţii din braţul cu hidroxiclorochină au experimentat aritmii comparativ cu 10% dintre cei din braţul fără hidroxiclorochină).

De asemenea, nu se recomandă utilizarea combinaţiei lopinavir/ritonavir la pacienţii spitalizaţi, din cauza reacţiilor adverse gastrointestinale asociate. Ghidul IDSA recomandă în continuare utilizarea dexametazonei la pacienţii critici (cu necesar de ventilaţie mecanică sau ECMO, disfuncţie de organe, sepsis), dar și la cei în stare severă, non-critică (inclusiv pacienţii cu oxigen suplimentar).

Totuși, nu este recomandată utilizarea glucocorticoizilor la persoanele spitalizate în stare non-severă, fără hipoxemie și necesar de oxigen suplimentar. Dacă dexametazona nu este disponibilă, se recomandă utilizarea dozelor totale zilnice echivalente de glucocorticoizi alternativi. Astfel, dexametazona 6 mg IV sau PO timp de 10 zile (sau până la externare) poate fi substituită cu metilprednisolon 32 mg sau prednison 40 mg.

Tocilizumab, remdesivir și plasma convalescentă

La pacienţii adulţi spitalizaţi cu COVID-19 în stare severă sau critică, cu markeri de inflamaţie sistemică elevaţi, se sugerează adăugarea tocilizumab (anticorp monoclonal umanizat IgG1 anti-receptor uman al interleukinei-6) la standardul de îngrijire (de exemplu, corticosteroizi). În cadrul celui mai amplu studiu de investigare a tratamentului cu tocilizumab, criteriul pentru inflamaţia sistemică a fost definit drept
CRP≥75 mg/L.

Remdesivir este recomandat în tratamentul formelor severe de COVID-19, beneficiile fiind observate în special la persoanele cu necesar de oxigen suplimentar, comparativ cu cei cu necesar de ventilaţie mecanică sau ECMO. În cazul pacienţilor cu necesar suplimentar de oxigen, fără ventilaţie mecanică sau ECMO, experţii sugerează administrarea tratamentului cu remdesivir timp de cinci zile, la cei cu necesar de ventilaţie mecanică sau ECMO fiind recomandată durata tratamentului de zece zile.

Totuși, utilizarea remdesivir de rutină la persoanele fără necesar de oxigen suplimentar (SpO2>94%) nu este recomandată. În plus, la pacienţii spitalizaţi cu forme severe, la care nu se pot administra corticosteroizi din cauza contraindicaţiilor, IDSA sugerează asocierea baricitinib la remdesivir.

În privinţa plasmei convalescente, administrarea acesteia este recomandată numai în contextul unui studiu clinic, fiind necesare cercetări ulterioare pentru a stabili beneficiile asociate acestei strategii terapeutice. De asemenea, famotidina nu este recomandată pentru tratamentul formelor severe de COVID-19 în afara contextului unui studiu clinic.

Alte recomandări

La pacienţii din ambulatoriu cu forme ușoare sau moderate de COVID-19, cu risc înalt de progresie către forme severe, ghidul sugerează utilizarea bamlanivimab/etesevimab. Totuși, administrarea monoterapiei cu bamlanivimab nu este recomandată la pacienţii cu forme severe.

În cazul controversei generate de ivermectină, nu se recomandă utilizarea acesteia în afara contextului unui studiu clinic, nici la pacienţii spitalizaţi cu forme severe de COVID-19 și nici la cei din ambulatoriu, cu forme ușoare sau moderate.


Notă autor:

Bibliografie
1. idsociety.org/practice-guideline/covid-19-guideline-treatment-and-management/
2. https://www.medscape.com/viewarticle/947790

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe