Newsflash
Internaționale

Noi schimbări în definirea și clasificarea insuficienţei cardiace

de Dr. Diana Andronache - mar. 19 2021
Noi schimbări în definirea și clasificarea insuficienţei cardiace

O definiţie universală a insuficienţei cardiace este considerată esenţială pentru facilitarea diagnosticării și gestionarea terapeutică optimă a pacienţilor cu această boală.

Heart Failure Society of America, Heart Failure Association of the European Society of Cardiology și Japanese Heart Failure Society propun o definiţie universală a insuficienţei cardiace (IC). Era necesară această iniţiativă deoarece în literatura medicală, în orientările contemporane și în practica clinică, definiţia IC are o mare variabilitate. Astfel, IC reprezintă un sindrom clinic format din semne și simptome ce au ca substrat modificări cardiace structurale și/sau funcţionale coroborate cu niveluri crescute de peptide natriuretice și/sau cu dovezi obiective prin fenomene de decompensare, congestie sistemică sau pulmonară. Modificările efectuate, deși minimale, sunt menite să îmbunătăţească managementul diag­nostic și terapeutic și să integreze, în evoluţie, rolul biomarkerilor.

Concepte revizuite

        Definirea insuficienţei cardiace în funcţie de stadiul evolutiv și stabilirea strategiilor terapeutice, centrate pe pacient prevăd următoarele stadii:

  • Stadiul A (la risc pentru IC): pacienţi cu risc de IC, însă fără semne sau simptome actuale ori anterioare de IC și fără modificări cardiace structurale sau nivel crescut al biomarkerilor. În cazul acestor pacienţi se poate justifica intervenţia asupra factorilor de risc.
  • Stadiul B (pre-IC): pacienţi fără simptome actuale sau anterioare ale IC, însă care au boală cardiovasculară structurală, disfuncţie sistolică și/sau diastolică, niveluri crescute ale peptidelor natriuretice.
  • Stadiul C (IC): pacienţi cu simptome actuale sau anterioare și/sau semne de IC determinate de modificări cardiace structurale sau funcţionale.
  • Stadiul D (IC avansată): pacienţi cu simptome și/sau semne severe de IC apărute în repaus, spitalizări frecvente, care necesită terapii avansate (transplant, suport circulator mecanic sau îngrijiri paliative).

Clasificarea în funcţie de FEVS

        Menţinerea clasificării IC în funcţie de FEVS este justificată prin diferenţe majore în etiologie, comorbidităţi, dar și prin diferenţe importante în răspunsul la terapiile majore, dovedite în trialurile clinice pentru pacienţii cu IC și FEVS redusă, însă fără beneficiu demonstrabil în cazul pacienţilor cu IC și FEVS prezervată.

        Este propusă clasificarea:

  • IC cu FEVS redusă (HFrEF): IC cu FEVS≤40%
  • IC cu FEVS mediu-redusă (HFmrEF): IC cu FEVS de 41-49%
  • IC cu FEVS prezervată (HFpEF): HF cu FEVS≥50%
  • IC cu FEVS îmbunătăţită (HFimpEF): IC cu FEVS iniţială≤40%, o creștere cu ≥10% faţă de valoarea iniţială, iar la a doua măsurătoare FEVS>40%.

        Este recunoscut astfel faptul că terapia standard pentru IC cu FEVS redusă poate fi eficientă și extinsă, fiind incluși și pacienţii cu IC cu FEVS mediu redusă, aceasta fiind de obicei o etapă de tranziţie. Este însă importantă analiza detaliilor structurale și funcţionale, în plus faţă de valoarea FEVS, pentru a optimiza tratamentul pacienţilor cu IC. Pacienţii cu IC cu FEVS mediu-redusă au disfuncţie sistolică ușoară, disfuncţie diastolică și o evoluţie asemănătoare cu cei care au IC cu FEVS redusă. De asemenea, FEVS îmbunătăţită trebuie interpretată cu prudenţă. Această declaraţie de consens este considerată un prim pas într-o nouă perspectivă multidisciplinară și invită mai mulţi experţi din domeniu să contribuie la realizarea ei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe