Newsflash
Internaționale

Norvegia: copii cu vârste între 10 și 12 ani folosesc săptămânal analgezice

de Florentina Ionescu - nov. 1 2022
Norvegia: copii cu vârste între 10 și 12 ani folosesc săptămânal analgezice

Un studiu arată că unul din patru copii cu vârsta între 10 și 12 ani utilizează analgezice în fiecare săptămână.

Cercetătorii sunt surprinși de cifrele foarte mari pe care le-au descoperit. Astfel, până la 29% dintre fetele din clasa a șaptea, din Norvegia, folosesc în fiecare săptămână medicamente analgezice, scrie sciencenorway.no.

Aceste rezultate au fost prezentate în august în Ungdata Junior, o schemă de colectare a datelor la nivel național, referitoare la adolescenți. Sondajul de opinie, care a fost efectuat de cercetătorii de la Oslo Metropolitan University (OsloMet), a scos la iveală că 21% dintre băieții și 29% dintre fetele din clasa a șaptea folosesc în fiecare săptămână medicamente analgezice. 

Antibioticele pentru copii lipsesc de pe piaţă 

analgezice studiu adolescenti norvegia
Imagine de Henryk Krzyżanowski de la Pixabay 

 

Este prima dată când acest grup de adolescenți din Norvegia a fost întrebat cu privire la utilizarea medicamentelor folosite împotriva durerii.

„Am fost surprinsă că cifrele sunt atât de mari”, a declarat Frøydis Enstad, aceasta fiind autorul principal al raportului Ungdata Junior.

Sondajul de opinie a fost condus în mai multe zone, în rândul copiilor ce studiau în clasele 5-7, asta însemnând că au răspuns copiii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani. Este prima dată când raportul acesta este reprezentantiv, suficiente orașe și zone au condus sondajele cuprinse în acest raport, astfel încât rezultatele obținute reprezintă întreaga țară (Norvegia).

În rândul adolescenților, reiese că fetele utilizează analgezicele mult mai des decât băieții. Iar datele arată clar că utilizarea acestei clase de medicamente a crescut:

  • Pentru fetele din școlile secundare, proporția este acum de 28%. Aceasta este o creștere cu 6% din 2021.
  • Pentru fetele din gimnaziu, este o proporție de 30%, comparativ cu 23% în 2021.

Atât raportul Ungdata, cât și raportul Ungdata Junior se bazează pe chestionarele la care copiii și adolescenții răspund în școli.

Părinții pot pierde controlul

„Acestea sunt cifre îngrijorător de mari”, a declarat Siv Skarstein, aceasta fiind profesor asociat la OsloMet. Ea a studiat de-a lungul timpului durerile de cap și stresul în rândul adolescenților.

Siv Skarstein a menționat o cercetare efectuată în Canada, care a arătat că copiii au început să își facă rost de analgezice încă de la vârsta de 11 ani.

„Părinții pot, astfel, să piardă controlul cu ușurință în ceea ce privește cât de des iau [copiii] pastilele”, a declarat Siv Skarstein pentru sciencenorway.no.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe