Newsflash
Internaționale

Nou în pandemie: termoscanare cu telefonul mobil

de L. Budin - aug. 9 2021
Nou în pandemie: termoscanare cu telefonul mobil

Din cauza pandemiei COVID-19, verificarea temperaturii corporale a devenit o necesitate în spațiile închise cu aflux mare de oameni – supermarketuri, clădiri de birouri, aeroporturi, mall-uri. În viitor, termoscanarea se va putea realiza chiar cu telefonul mobil.

Sistemele de termoscanare, instalate la intrarea în instituțiile cu aflux mare de oameni, nu sunt totuși folosite pe scară largă, din cauza costurilor mari.

Cercetătorii din Coreea de Sud au dezvoltat un senzor – un așa-numit microbolometru - care poate detecta căldura, însă mai ieftin decât senzorii folosiți până acum. Acesta poate face camerele termice mai accesibile, ușor de integrat în smartphone-uri, arată publicația Inside Science.

termoscanare-mobil

Senzorul poate funcționa fără probleme și la temperaturi de 100 de grade Celsius sau peste – ceea ce este un avantaj, dat fiind că toate componentele smartphone-urilor trebuie să poată funcționa la 85 de grade Celsius.

Camerele termice sunt alcătuite din mai multe microbolometre care detectează temperatura într-un mod mai sensibil decât termometrele fără contact.

Cele mai comune microbolometre funcționează la temperatura camerei, iar în mediile cu temperaturi ridicate, este necesar un aparat de răcire separat. Echipa sud-coreeană a înlocuit senzorul obișnuit cu unul mai stabil la căldură. A incorporat în senzor și un dispozitiv care absoarbe radiațiile infraroșii, care maximizează percepția radiațiilor cu pricina și crește de trei ori sensibilitatea detectării.

Drept urmare, camerele termice bazate pe noii senzori pot funcționa la temperaturi mai mari, pot fi folosite pe timp de noapte, pot „observa” defecte structurale în clădiri și îi pot ajuta pe pompieri să vadă printr-o perdea de fum.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe