Newsflash
Internaționale

Nou vaccin împotriva Ebola

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 19 2021
Nou vaccin împotriva Ebola

Universitatea Oxford a început recrutarea participanţilor pentru faza I a studiului privind testarea pe oameni a vaccinului împotriva virusului Ebola, speciile Zair și Sudan.

fotoebolaPrimii participanţi au fost deja vaccinaţi. Iniţial, 26 de participanţi sănătoși cu vârste între 18 și 55 de ani vor primi o doză din vaccinul ChAdOx1 biEBOV. După vaccinare, aceștia vor fi monitorizaţi pe o perioadă de șase luni, primele rezultate fiind așteptate în primul trimestru din 2022.

Vaccinul se bazează pe virusul ChAdOx, o variantă a unui adenovirus care a fost modificat genetic pentru a-și pierde capacitatea de replicare în organismul uman. Acest vector a fost utilizat anterior cu succes pentru vaccinul ChAdOx1 nCoV-19.

Epidemia de Ebola din Africa de Vest din 2014-2016 a dus la pierderea a 11.000 de vieţi și la efecte catastrofice pentru sistemele de sănătate, a explicat prof. dr. Teresa Lambe, de la Institutul Jenner și conducător al studiului.

Epidemii sporadice de Ebola încă apar în ţările care au fost atunci afectate, punând la risc populaţia și în special pe lucrătorii din
sistemul medical. Cercetătorii implicaţi în studiu au subliniat că această boală este cauzată de mai multe specii de virusuri, fiecare dintre ele necesitând un răspuns imun ţintit.

Acest nou vaccin este realizat pentru a avea drept ţintă două dintre speciile virusului Ebola, care au cauzat aproape toate epidemiile și decesele de până acum. El vine după ce, la finalul anului 2019, FDA a aprobat un alt vaccin pe bază de adenovirus viu atenuat, rVSV-ZEBOV, eficient împotriva speciei Zair.

Citiți și: Viitorul alimentației sustenabile


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-11-11-ebola-vaccine-begin-human-trials

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe