Newsflash
Internaționale

Nouă abordare terapeutică a insuficienţei cardiace

de Dr. Diana Andronache - mai 28 2021
Nouă abordare terapeutică a insuficienţei cardiace

Pirfenidona este asociată cu o reducere moderată a fibrozei miocardice, evaluată prin rezonanţă magnetică, arată rezultatele unui studiu de fază 2.

p2Studiul PIROUETTE (PIRfenidOne in patients with heart failUre and preserved lEfT venTricular Ejection fraction) este conceput pentru a evalua eficacitatea și siguranţa administrării pirfenidonei, un agent terapeutic antifibrotic, în cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cronică și fracţie de ejecţie prezervată (HFpEF), comparativ cu placebo.

Acest studiu de fază 2, randomizat, de tip dublu-orb, placebo controlat, evaluează eficacitatea și siguranţa administrării pirfenidonei pe o perioadă de 52 de săptămâni pacienţilor cu HFpEF cronică cu tablou clinic sugestiv pentru insuficienţă cardiacă, cu fracţie de ejecţie a ventriculului stâng (FEVS) ≥45%, peptide natriuretice crescute (BNP ≥100 pg/ml sau NT-proBNP ≥300 pg/ml; BNP ≥300 pg/ml sau NT-proBNP ≥900 pg/ml, dacă pacientul este în fibrilaţie atrială) și fibroză miocardică, definită prin matrice extracelulară (ECM) cu volum ≥27%, măsurată prin rezonanţă magnetică cardiovasculară.

Au fost incluși 94 de pacienţi, cu vârsta medie de 78 de ani.
Rezultatele preliminare par a fi favorabile, pirfenidona fiind asociată cu o reducere moderată a fibrozei miocardice, evaluată prin rezonanţă magnetică.

Obiectivul principal, modificarea volumului ECM miocardic, la 52 de săptămâni, a fost de -0,7 în grupul pacienţilor care au primit pirfenidonă, comparativ cu 0,5 în grupul placebo, diferenţa medie între grupuri fiind de 1,21% (P=0,009). Evenimentele adverse cel mai frecvent documentate au fost senzaţia de greaţă, erupţiile cutanate și insomnia.

 


Notă autor:

https://www.acc.org/latest-in-cardiology/clinical-trials/2021/05/14/19/52/pirouette
https://www.medscape.com/viewarticle/951627#vp_2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe