Newsflash
Internaționale

Noua generaţie de dispozitive Watchman FLX

de Dr. Diana Andronache - dec. 24 2020
Noua  generaţie de dispozitive Watchman FLX

A apărut o nouă versiune a dispozitivului Watchman FLX de la Boston Scientific. Aceasta pare să fie sigură, eficientă, cu o rată scăzută de complicaţii periprocedurale și cu eficacitate îmbunătăţită.

Poza. 1 FLX_Animation_carouselImplantarea acestor dispozitive la nivelul atriului stâng a devenit în ultimii ani o alternativă terapeutică la medicaţia anticoagulantă pentru pacienţii cu fibrilaţie atrială non-valvulară cu risc crescut de sângerare și de complicaţii tromboembolice.

Dispozitivul Watchman se introduce pe artera femurală, cu ajutorul unui cateter, și este astfel poziţionat încât să închidă comunicarea dintre auriculul atriului stâng, sediul formării de trombi, și atriul stâng.

Noua generaţie a dispozitivului Watchman FLX este disponibilă în cinci dimensiuni și are caracteristici menite să simplifice procedura de implantare, să reducă complicaţiile periprocedurale și să îmbunătăţească
rezultatele pe termen lung. Implantarea cu succes a acestui dispozitiv a fost posibilă inclusiv în cazul pacienţilor cu structuri anatomice complexe și dificil de abordat.

Rezultate favorabile de siguranţă și eficacitate

În Journals of the American College of Cardiology au fost publicate rezultatele unui studiu multicentric, în care au fost incluși 165 de pacienţi consideraţi eligibili pentru a primi acest dispozitiv. Vârsta medie a pacienţilor a fost de 75,4±8,9 ani, majoritatea fiind bărbaţi (70,3%).

Scorul mediu CHA2-DS2-VASc a fost 4,4±1,4, iar scorul mediu HAS-BLED a fost 3,5±1,2. Evaluarea imagistică preprocedurală a fost efectuată fie prin ecocardiografie transesofagiană (TEE), fie prin tomografie computerizată (CT).

Implantarea cu succes a acestui dispozitiv a fost efectuată în 78,2% dintre cazuri (129 de pacienţi) în timpul unei singure intervenţii, însă în 3,6% dintre cazuri (6 pacienţi) a fost necesar un al doilea dispozitiv. În 1,8% dintre cazuri au apărut complicaţii periprocedurale.

La externare, 49 de pacienţi au primit terapie antiplachetară unică, 105 pacienţi dublă terapie antiplachetară, iar 11 pacienţi au primit tratament anticoagulant. În medie, perioada de urmărire a fost de aproximativ 55 de zile.

S-au observat următoarele evenimente adverse: complicaţii hemoragice în 4,8% dintre cazuri, accident vascular cerebral în 0,8% dintre cazuri și deces în 0,8% dintre cazuri. Nu au fost însă documentate embolizări tardive. Pe viitor, studiul PINNACLE FLX va aduce informaţii suplimentare cu privire la rezultatele pe termen lung ale acestui dispozitiv.


Notă autor:

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jcin.2020.06.056

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe