Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Noul coronavirus, descoperit și în urechi

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 7 august 2020

Virusul SARS-CoV-2 a fost izolat de la nivelul urechii medii și a mastoidei, o descoperire cu impact semnificativ asupra practicii clinice, în special în domeniul otolaringologiei.

SARS-CoV-2 urechea medie si mastoidaUn grup de cercetători de la Johns Hopkins Department of Otolaringology-Head and Neck Surgery a demonstrat, în cadrul unui articol publicat în JAMA Otolaringology-Head & Neck Surgery, că SARS-CoV-2 poate accesa urechea medie și mastoida.

Având în vedere conexiunea dintre nazofaringe și cavitatea timpanică prin intermediul trompei lui Eustachio, localizarea virusului la nivelul urechii medii și a mastoidei nu este surprinzătoare, însă au fost necesare dovezi clare pentru susţinerea acestei ipoteze.

Astfel, prin examinarea postmortem a trei pacienţi COVID-19 pozitivi, s-a obţinut izolarea virusului SARS-CoV-2 în două dintre cele șase mastoide și trei din cele șase urechi medii analizate.

„Știm de mulţi ani că virusurile, inclusiv alte coronavirusuri, au fost izolate de la nivelul urechii medii la copiii cu otită medie (...) Totuși, până acum, era neclar dacă SARS-CoV-2 putea ajunge în urechea medie și dacă putea fi izolat de la acest nivel (...).

Implicaţiile acestui studiu sunt clare: otolaringologii prezintă risc crescut de a contracta SARS-CoV-2 în cazul procedurilor efectuate la nivelul urechii medii și a mastoidei și ar trebui să poarte echipament de protecţie personală conform recomandărilor din ghiduri, atât în ambulator, cât și în sala de operaţii”, a declarat dr. Bradley W. Kesser, de la University of Virginia, Charlottesville, SUA, în cadrul unui comentariu publicat în JAMA Otolaringology-Head & Neck Surgery.

Bibliografie
1. Frazier KM, Hooper JE, Mostafa HB, Stewart CM. SARS-CoV-2 virus isolated from the mastoid and middle ear: implications for COVID-19 precautions during ear surgery. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online July 23, 2020. doi:10.1001/jamaoto.2020.1922
2. Kesser BW. News Flash!—SARS-CoV-2 Isolated From the Middle Ear and Mastoid. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online July 23, 2020. doi:10.1001/jamaoto.2020.2067
3. SARS-CoV-2 Isolated From Middle Ear, Mastoid Bone-Medscape-Jul30, 2020.
4. Reuters

Etichete: SARSC-CoV-2 urechi infecția cu SARS-CoV-2 pacienţi COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC