Newsflash
Internaționale

Noul coronavirus, descoperit și în urechi

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 7 2020
Noul coronavirus, descoperit  și în urechi

Virusul SARS-CoV-2 a fost izolat de la nivelul urechii medii și a mastoidei, o descoperire cu impact semnificativ asupra practicii clinice, în special în domeniul otolaringologiei.

SARS-CoV-2 urechea medie si mastoidaUn grup de cercetători de la Johns Hopkins Department of Otolaringology-Head and Neck Surgery a demonstrat, în cadrul unui articol publicat în JAMA Otolaringology-Head & Neck Surgery, că SARS-CoV-2 poate accesa urechea medie și mastoida.

Având în vedere conexiunea dintre nazofaringe și cavitatea timpanică prin intermediul trompei lui Eustachio, localizarea virusului la nivelul urechii medii și a mastoidei nu este surprinzătoare, însă au fost necesare dovezi clare pentru susţinerea acestei ipoteze.

Astfel, prin examinarea postmortem a trei pacienţi COVID-19 pozitivi, s-a obţinut izolarea virusului SARS-CoV-2 în două dintre cele șase mastoide și trei din cele șase urechi medii analizate.

„Știm de mulţi ani că virusurile, inclusiv alte coronavirusuri, au fost izolate de la nivelul urechii medii la copiii cu otită medie (...) Totuși, până acum, era neclar dacă SARS-CoV-2 putea ajunge în urechea medie și dacă putea fi izolat de la acest nivel (...).

Implicaţiile acestui studiu sunt clare: otolaringologii prezintă risc crescut de a contracta SARS-CoV-2 în cazul procedurilor efectuate la nivelul urechii medii și a mastoidei și ar trebui să poarte echipament de protecţie personală conform recomandărilor din ghiduri, atât în ambulator, cât și în sala de operaţii”, a declarat dr. Bradley W. Kesser, de la University of Virginia, Charlottesville, SUA, în cadrul unui comentariu publicat în JAMA Otolaringology-Head & Neck Surgery.


Notă autor:

Bibliografie
1. Frazier KM, Hooper JE, Mostafa HB, Stewart CM. SARS-CoV-2 virus isolated from the mastoid and middle ear: implications for COVID-19 precautions during ear surgery. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online July 23, 2020. doi:10.1001/jamaoto.2020.1922
2. Kesser BW. News Flash!—SARS-CoV-2 Isolated From the Middle Ear and Mastoid. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online July 23, 2020. doi:10.1001/jamaoto.2020.2067
3. SARS-CoV-2 Isolated From Middle Ear, Mastoid Bone-Medscape-Jul30, 2020.
4. Reuters

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe