Newsflash
Internaționale

NT-proBNP, util în evaluarea riscului de HTA în sarcină

de Dr. Diana Andronache - feb. 4 2022
NT-proBNP, util în evaluarea riscului de HTA în sarcină

Un nivel crescut al NT-proBNP la începutul sarcinii a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de afecţiuni hipertensive în timpul sarcinii și după naștere, arată un nou studiu.

poza 2

Hipertensiunea arterială asociată sarcinii este una dintre complicaţiile importante care pot apărea pe parcursul celor nouă luni. Afecţiunile hipertensive în sarcină afectează la nivel mondial aproximativ 5-10% dintre sarcini și rămân o cauză majoră de mortalitate și morbiditate materno-fetală și neonatală. Riscurile materne includ dezlipirea de placentă, accidentul vascular cerebral, coagularea intravasculară diseminată. În cazul feţilor există un risc crescut de întârziere a creșterii intrauterine, prematuritate și deces intrauterin. De asemenea, afecţiunile hipertensive care apar în timpul sarcinii sunt asociate cu un risc crescut de viitoare boli cardiovasculare, din cauza disfuncţiei cardiace subclinice prezente înainte de sarcină, care evoluează către o adaptare ineficientă la modificările din această perioadă.

        Modificările hemodinamice care apar în timpul sarcinii pot crește stresul asupra sistemului cardiovascular matern la femeile cu o afecţiune cardiacă cunoscută sau pot demasca o patologie cardiovasculară la femeile anterior sănătoase. Un nivel crescut de NT-proBNP în timpul sarcinii poate indica o funcţie cardiacă afectată subclinic. Un studiu recent publicat în JAMA Cardiology și-a propus să evalueze dacă valorile crescute ale NT-proBNP documentate la începutul sarcinii pot fi asociate cu afecţiuni hipertensive în sarcină sau după naștere.

Rezultate neașteptate

        Acest studiu de cohortă a inclus 4.103 femei nulipare cu risc scăzut, aflate la începutul sarcinii. Vârsta medie a fost de 27 de ani. Potrivit rezultatelor, nivelurile mai ridicate de peptide natriuretice la începutul sarcinii au avut un efect benefic asupra tensiunii arteriale materne, aceste rezultate fiind contrare așteptărilor. Femeile care au avut evenimente adverse au avut concentraţii mai scăzute ale NT-proBNP în primul trimestru. Femeile care au dezvoltat hipertensiune arterială la 2-7 ani după naștere au avut de asemenea concentraţii mai scăzute ale NT-proBNP la începutul sarcinii. Nivelurile mai mari ale NT-proBNP la începutul sarcinii pot reprezenta un răspuns cardiovascular adecvat din punct de vedere fiziologic, esenţial pentru o sarcină sănătoasă.

 


Notă autor:

https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2787705#

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe