Newsflash
Internaționale

Numărul persoanelor care trăiesc cu infecție cu HIV nediagnosticată, în creștere în Europa

de Florentina Ionescu - nov. 30 2020
Numărul persoanelor care trăiesc cu infecție cu HIV nediagnosticată, în creștere în Europa

Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor trag un semnal de alarmă și spun că trebuie îmbunătățit gradul de testare pentru HIV în Europa.

Cu câteva zile înainte de Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, OMS și ECDC au dat publicității un raport de supraveghere și un comunicat de presă cu privire la transmiterea HIV. Aceasta a rămas un motiv de îngrijorare în ceea ce privește sănătatea publică și afectează peste 2 milioane de persoane din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

harta europa cazuri noi de hiv la 100.000 de locuitori
Foto: HIV/AIDS Surveillance in Europe

Numărul persoanelor care trăiesc cu o infecție cu HIV încă nediagnosticată este în creștere în regiunea europeană a OMS, se arată în comunicatul de presă transmis de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Potrivit datelor publicate în 26 noiembrie 2020 de OMS și de ECDC, peste 136.000 de persoane noi au fost diagnosticate în 2019 cu HIV, iar aproape 20% dintre accestea au fost diagnosticate în UE și Spațiul Economic European, iar 80% au fost persoane din zona estică a regiunii europene.

Fiecare al doilea diagnostic de HIV (53%) se întâmplă într-un stadiu târziu al infecției, când sistemul imunitar a început deja să nu mai funcționezee.

OMS și ECDC trag un semnal de alarmă, mai ales în contextul în care Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA este marcată la 1 decembrie, amintind că în UE, 74% dintre cele 2.772 de diagnostice de SIDA în 2019 au fost puse foarte curând după diagnosticul inițial de HIV – într-un interval de trei luni.

diagnostice noi de HIV, in functie de modul de transmitere
Foto: HIV/AIDS Surveillance in Europe

Acest lucru arată o problemă semnificativă în ceea ce privește diagnosticarea tardivă a infecției cu HIV. Experții atrag atenția că un diagnostic tardiv contribuie la răspândirea HIV pentru că, de cele mai multe ori ani la rând, oamenii nu știu că au HIV și nu primesc tratamentul necesar.

„Deși trendul în regiunea europeană s-a stabilizat în ultimii ani, numărul persoanelor nou-diagnosticate cu HIV a crescut cu 19% din 2010. În contrast, proporția de noi diagnostice în regiunea UE și Spațiul Economic European a scăzut cu 9% în aceeași perioadă”, se arată în comunicatul postat pe site-ul ECDC.

Numărul de noi diagnostice de HIV raportate și numărul estimat de noi infecții cu HIV în întreaga regiune europeană a OMS arată că din ce în ce mai mulți oameni au fost infectați cu HIV în ultima decadă decât numărul celor care au fost diagnosticați. Acest lucru indică faptul că numărul persoanelor care trăiesc cu o infecție HIV nedepistată este în creștere în regiunea europeană a OMS.

„În ciuda accentului pus pe COVID-19 acum, nu trebuie să pierdem din vedere alte probleme de sănătate publică, precum HIV. Diagnosticul precoce al HIV este o prioritate urgentă. Nu putem atinge obiectivele propuse dacă durează, în medie, trei ani pentru ca oamenii să afle că sunt HIV-pozitivi după o infecție cu acest virus. Trei ani în care tratamentul care le-ar putea salva viața nu le este disponibil și timp în care pot transmite, fără să știe, HIV. Dacă vrem să reducem proporția uriașă de persoane diagnosticate tardiv, este esențial să ne diversificăm strategiile de testare pentru HIV, așa cum este subliniat în recomandările de testare ale ECDC”, a declarat directorul ECDC, dr. Andrea Ammon.

Diagnosticul precoce este esențial

Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pe zona Europei, și-a amintit de vremurile în care diagnosticul de HIV părea a fi o sentință la moarte. Acum, spune el, cu tratamentul optim, persoanele cu HIV pot trăi fără frica de SIDA:

„Aceste date (din raport – n.r.) sunt din anul 2019, iar întrebarea pentru 2020 rămâne „ce efect va avea pandemia asupra testării până la finalul anului 2021”. Pentru moment, mesajul nostru trebuie să fie să protejăm progresul pe care l-am făcut în ultimul deceniu și să continuăm să prioritizăm testarea pentru HIV și să oferim tratament celor care au nevoie de el. Nu putem permite pandemiei să ne răpească un viitor fără SIDA care este atât de apropiat”.

Raportul de supraveghere HIV/SIDA ce conține date din 2019 arată că proporția celor care au fost diagnosticați târziu a crescut odată cu vârsta. În întreaga regiune europeană, 67% dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au fost diagnosticate târziu în cursul infeției lor cu HIV.

În 2019, unul din cinci dintre noile diagnostice de HIV a fost înregistrat la o persoană de peste 50 de ani. Încă nu au fost înțelese pe deplin motivele pentru care se întâmplă acest lucru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe