Newsflash
Internaționale

O a treia doză de vaccin anti-COVID ar putea proteja pacienții cu transplant de organe

de Florentina Ionescu - iun. 15 2021
O a treia doză de vaccin anti-COVID ar putea proteja pacienții cu transplant de organe

Potrivit unui raport al cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins, publicat în „Annals of Internal Medicine on Monday”, în ziua de 14 iunie, 2021, un studiu de dimensiuni mici oferă primele indicii în ceea ce privește administrarea unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19, care ar putea oferi protecție pacienților cu transplant de organe.

Experții amintesc de faptul că milioane de oameni care iau medicamente care suprimă activitatea sistemului imunitar din cauza unor transplanturi, unor forme de cancer sau altor boli rămân cu incertitudinea legată de cât de protejați sunt cu adevărat. Iar pentru vaccinuri este mai dificil să repornească un sistem imunitar slăbit, scrie The Associated Press

transplant organe

Studiul recent a urmărit evoluția a 30 de pacienți cu transplant de organe, însă este un pas important în descoperirea modului în care dozele de vaccin i-ar putea ajuta pe aceștia.

Vaccinul, însă nu i-a ajutat pe toți. Dar dintre cei 24 de pacienți care păreau să nu aibă niciun fel de protecție după vaccinarea de rutină cu cele două doze, opt (adică o treime) au dezvoltat anumiți anticorpi care au luptat contra virusului SARS-CoV-2 după o doză suplimentară de vaccin, au scris cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins. Iar alți șase pacienți care au avut doar cantități minime de anticorpi au avut o sporire a activității sistemului imunitar după cea de-a treia doză de vaccin.

„Este foarte încurajator. Doar pentru că ești complet negativ (în privința anticorpilor – n.red.) după două doze, asta nu înseamnă că nu există speranță”, a declarat dr. Dorry Segev, chirurg specializat în transplant, care a condus cercetarea.

Ce urmează? Echipa condusă de dr. Dorry Segev, alături de National Institutes of Health, speră să înceapă o testare mai riguroasă în ceea ce privește a treia doză de vaccin, în cazul a 200 de persoane care au primit transplant de organe în această vară.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe