Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

O „epidemie devastatoare” de salmoneloză, evitată prin acțiuni prompte în Europa

Viața Medicală
L. Budin marţi, 21 februarie 2023, ora 12:35

În primăvara lui 2022, ouă de ciocolată şi alte produse fabricate în Belgia au fost retrase de la vânzare, după depistarea unor cazuri de infectare cu Salmonella.

Acţiunile prompte de monitorizare şi avertizările oficiale din numeroase ţări au reuşit să evite anul trecut declanşarea unei epidemii globale de salmoneloză din cauza ciocolatei contaminate, au anunţat experţii de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

oua-ciocolata

Dacă nu ar fi fost implementate acţiuni clare şi coordonate în Europa şi dincolo de ea, ar fi putut existe multe mii de copii care s-ar fi îmbolnăvit şi, potenţial, chiar decese”, a declarat Johanna Takkinen, medic specialist în boli transmise prin aer şi alimente din cadrul ECDC, citată de dpa și Agerpres.

În primăvara trecută, ouăle de ciocolată şi alte produse comercializate de grupul Ferrero au fost retrase de la vânzare în mai multe ţări după depistarea unor cazuri de salmonella. Regatul Unit a înregistrat un total de 128 de cazuri - rezultatul contaminării care s-a produs la o fabrică de ciocolată din Belgia.

Cercetările preliminare ale primelor cazuri au indicat produsele de ciocolată Kinder drept un posibil vector de infectare. Mai multe ţări au început să raporteze un număr tot mai mare de infectări cu aceeaşi tulpină ca cea depistată în focarul din Regatul Unit”, a adăugat Johanna Takkinen.

Prin intermediul unei coordonări rapide şi a unor verificări ale datelor şi eşantioanelor prelevate, specialiştii au putut să identifice fabrica de ciocolată din Belgia drept sursă a infecţiei cu Salmonella. Ca urmare, au fost emise avertizări în 130 de ţări.

Doar prin intermediul unei cooperări interdisciplinare între specialişti în microbiologie, epidemiologi şi experţi în siguranţa alimentelor a fost posibil să se prevină „o epidemie globală devastatoare”, subliniază specialitii. O monitorizare strictă implementată în Regatul Unit a prevenit apariţia unor efecte mai grave.

În septembrie, grupul Ferrero a primit aprobarea finală pentru a-şi păstra fabrica de ciocolată din Arlon (Belgia), după ce producţia din acea unitate a fost supravegheată cu mare atenţie pentru o anumită perioadă de timp.

Totuşi, organizaţia pentru protecţia consumatorului Foodwatch consideră că acest caz a fost mult mai grav decât l-a prezentat ECDC. Lacunele grave din sistemul de monitorizare a alimentelor au permis focarului de Salmonella declanşat în fabrica grupului Ferrero să devină atât de mare într-o primă fază, a declarat directorul organizaţiei, Chris Methmann.

În loc să ne felicităm şi să ne batem pe umeri între noi, avem nevoie urgentă de reforme: atât producătorii de alimente, cât şi autorităţile trebuie să fie obligaţi prin lege să facă publice, imediat, reclamaţiile”, a adăugat Methmann.

Compartiment pentru copiii cu autism, la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași

Etichete: anunt ecdc evitare epidemie salmonella actiuni prompte tari din europa

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.