Newsflash
Internaționale

O nouă abordare pentru vaccinul împotriva HIV

de Florentina Ionescu - apr. 6 2021
O nouă abordare pentru vaccinul împotriva HIV

Presa străină scrie despre o nouă abordare a vaccinului împotriva HIV, care pare a fi promițătoare, în primul studiu clinic realizat pe oameni în acest sens.

Vaccinul a putut să țintească celulele sistemului imunitar dorite și ar putea deveni primul stadiu dintr-o strategie cu mai mulți pași pentru a combate HIV și diverse alte boli virale, scrie www.europeanpharmaceuticalreview.com

vaccin hiv studiu clinic

Este vorba despre o nouă abordare a vaccinului pentru prevenția HIV, care a arătat rezultate promițătoare în studiile clinice de fază 1. Potrivit organizațiilor implicate, vaccinul a simulat cu succes producția unor celule rare ale sistemului imun care sunt necesare pentru a genera anticorpi împotriva HIV în cazul a 97% dintre participanți.

Vaccinul este dezvoltat pentru a acționa ca o „amorsă” a sistemului imun, pentru a declanșa activarea celulelor B naive, prin intermediul unui proces complex, ca prim stadiu dintr-un regim de vaccinare alcătuit din mai multe etape, pentru a declanșa producția diferitelor tipuri de anticorpi neutralizanți (bnAbs).

Stimularea producției de astfel de anticorpi (broadly neutralizing antibodies sau bnAbs) a fost o etapă de interes în ceea ce privește HIV, de mai multe decenii. Cercetătorii speră ca aceste proteine specializate din sânge să poată să atace proteinele (spike) de pe suprafața HIV, care permit virusului să intre în celulele umane, și să le oprească prin intermediul unor regiuni greu de accesat.

„În acest sudiu clinic, celulele țintite au fost doar una dintr-un milion dintre toate celulele B naive. Pentru a obține răspunsul corespunzător al anticorpilor, trebuie mai întâi să „amorsăm” celulele B corespunzătoare. Datele obținute din acest studiu afirmă abilitatea ca vaccinul imunogen să poată realiza acest lucru”, a explicat dr. William Schief, profesor și imunolog la Scripps Research și director executiv al designului acestui vaccin de la IAVI’s Neutralizing Antibody Center, al cărui laborator a dezvoltat vaccinul.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe