Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

O nouă metodă de diagnosticare a bolii Parkinson

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 15 ianuarie 2021

Imagistica retiniană de înaltă rezoluţie poate identifica modificări structurale asociate bolii Parkinson., arată datele unui studiu recent.

shutterstock_1528359626Cercetătorii de la Duke University Medical Center din Carolina de Nord au observat* că în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu boala Parkinson există modificări structurale ale coroidei și o perfuzie microvasculară scăzută.

Pentru a evalua în detaliu structura retiniană și microvascularizaţia, oamenii de știinţă au utilizat tehnici avansate de imagistică non-invazivă
de tipul tomografiei cu coerenţă optică (OCT) și angiografiei
OCT.

Populaţia de studiu a fost formată din 206 pacienţi (69 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Parkinson și 137 de subiecţi sănătoși). Persoanele cu diabet zaharat, glaucom, patologie retiniană sau cu demenţă nu au fost incluse în studiu.

Analiza datelor obţinute arată că în cazul pacienţilor cu boală Parkinson densitatea vasculară din plexul capilar superficial a fost cu 2-3% mai mică, densitatea perfuziei cu 9-10% mai mică, iar vascularizaţia coroidei
cu 1% mai mică faţă de grupul subiecţilor sănătoși.

Pornind de la aceste observaţii, algoritmul de diagnostic al bolii Parkinson
ar putea fi îmbunătăţit, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua sensibilitatea și specificitatea acestei metode, înainte de a fi aplicată în practica clinică.

*https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/
article-abstract/2774377

Etichete: Boala Parkinson imagistica retiniana dementa angiografie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.