Newsflash
Internaționale

O nouă metodă de evaluare pentru nodulii tiroidieni

de Dr. Diana Andronache - feb. 5 2021
O nouă metodă de  evaluare pentru nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni reprezintă cele mai frecvente leziuni localizate la nivelul glandei tiroide, cu o prevalenţă mai mare în rândul femeilor.

2Aceste formaţiuni sunt adesea asimptomatice, fiind descoperite întâmplător, în cadrul unei examinări de rutină. Elastografia ultrasonică este o tehnică de examinare imagistică complementară ecografiei, care aduce informaţii suplimentare despre formaţiunile examinate, prin evaluarea gradului de rigiditate și elasticitate al acestora comparativ cu ţesutul tiroidian adiacent.

Cercetătorii francezi propun însă o abordare nouă, numită elastografie pasivă vocală, care își propune să îmbunătăţească diagnosticul imagistic prin examinarea suplimentară a vibraţiilor vocale generate de pacient, detectate de sonda ecografică, prin vocalizarea unui sunet la 150 Hz.

Cu ajutorul unui software special este calculată viteza undelor de forfecare transmise prin ţesuturi, aceasta fiind mai mare la nivelul ţesuturilor rigide.

Luând în considerare faptul că nodulii maligni au un grad de rigiditate mai mare comparativ cu ţesutul sănătos sau cu nodulii tiroidieni benigni, zonele cu rigiditate crescută detectate prin această metodă ar putea orienta diagnosticul din punct de vedere imagistic.

Sunt însă necesare studii clinice pentru a evalua sensibilitatea și specificitatea acestei tehnici în practica clinică.


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/944688

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe