Newsflash
Internaționale

O nouă subvariantă Omicron ar putea duce la creșterea numărului de cazuri COVID

de Dorina Novac - oct. 24 2022
O nouă subvariantă Omicron ar putea duce la creșterea numărului de cazuri COVID

ECDC a avertizat asupra răspândirii unei noi subvariante Omicron a virusului SARS-CoV-2, care este aşteptată să provoace în săptămânile următoare o creştere a numărului cazurilor de COVID în Europa.

Cel puţin cinci ţări europene au detectat în prima săptămână din octombrie circulaţia subliniei BQ.1, notează Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), potrivit Agerpres.

subvarianta

Modelele epidemiologice ale acestei instituţii prognozează că subvariantele BQ.1 şi BQ.1.1 vor deveni dominante în Europa începând de la jumătatea lui noiembrie sau începutul lui decembrie.

Aceasta va conduce probabil la o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în săptămânile şi lunile următoare, atenţionează instituţia europeană, care subliniază că studii preliminare efectuate în Asia relevă că respectivul subtip al variantei Omicron are capacitatea de a ocoli răspunsul imunitar al organismului.

Citește și: OMS: infectările cu SARS-CoV-2 rămân o urgenţă la nivel global

Deocamdată, ţările europene unde subvarianta BQ.1 este cea mai răspândită (ca procent în numărul total al cazurilor de COVID-19) sunt Franţa (19%), Belgia (9%), Irlanda (7%), Olanda (6%) şi Italia (5%).

ECDC atrage atenţia că aceste procente sunt încă suficient de reduse pentru ca noua subvariantă să poată avea un impact notabil asupra situaţiei epidemiologice în respectivele ţări.

Totuşi, datele disponibile în prezent nu sugerează că varianta BQ.1 ar putea fi asociată unei forme mai severe de boală, în comparaţie cu alte subvariante Omicron aflate acum în circulaţie.

Cu toate acestea, directoarea ECDC, Andrea Ammon, a insistat pe lângă statele europene să rămână vigilente cu privire la semnalele de răspândire ale subvariantei Omicron şi să continue monitorizarea evoluţiei infectărilor şi a indicatorilor de severitate a bolii, precum spitalizările şi ocuparea la ATI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe