Newsflash
Internaționale

O nouă variantă de HIV, identificată în Ţările de Jos

de Dorina Novac - feb. 4 2022
O nouă variantă de HIV, identificată în Ţările de Jos

Cercetătorii au identificat o variantă extrem de virulentă a HIV care a început să circule în Ţările de Jos în anii 1990, o descoperire ştiinţifică rară care însă, susţin aceştia, nu ar trebui să provoace panică.

Această variantă răspunde într-adevăr la tratamentele existente şi este în declin din 2010, scrie Agerpres.

varianta de HIV

„Nu există niciun motiv să ne alarmăm”, a dat asigurări Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford şi autorul principal al studiului, publicat joi în revista Science.

Descoperirea ar putea ajuta însă la o mai bună înţelegere a modului în care virusul HIV, care provoacă SIDA, atacă celulele.

Studiul demonstrează, de asemenea, că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent – o ipoteză ştiinţifică îndelung studiată în teorie, dar cu foarte puţine exemple concrete.

Varianta Delta a coronavirusului a fost recent un astfel de exemplu.

În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă de HIV, doar patru dintre ele în afara Ţărilor de Jos (în Belgia şi Elveţia).

Majoritatea erau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, de o vârstă similară cu persoanele infectate cu virusul în general.

Noua variantă s-a dezvoltat la sfârşitul anilor 1980 şi în anii 1990 şi s-a răspândit mai rapid în anii 2000. Probabil datorită eforturilor Ţărilor de Jos de a controla boala, aceasta este în declin din 2010.

Ea a fost denumită varianta VB, pentru „varianta virulentă a subtipului B” – cel mai comun subtip din Europa.

Virusul HIV este în continuă schimbare, astfel încât fiecare persoana infectată are o versiune uşor diferită, ceea ce în majoritatea cazurilor nu contează. Însă varianta nou descoperită are peste 500 de mutaţii.

„Descoperirea unei noi variante este normală, însă găsirea unei noi variante cu proprietăţi neobişnuite nu este. Cu atât mai puţin cu o virulenţă crescută”, a declarat Chris Wymant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe