Newsflash
Internaționale

O persoană din cinci suferă de misofonie

de Dr. Mariana MINEA - mar. 31 2023
O persoană din cinci suferă de misofonie

Persoanele care simt un răspuns emoţional puternic la auzul unor zgomote precum plescăitul ori sorbitul mâncării pot avea misofonie. Un raport arată că 18,4% dintre britanici suferă de această afecţiune.

internat1

Misofonia este o afecţiune care generează o puternică reacţie de disconfort persoanelor în cauză. Acestea pot resimţi furie, stres, mergând până la incapacitatea de a funcţiona la auzul respectivelor sunete.

Cercetătorii de la King’s College din Londra au publicat în PLOS One rezultatele unui studiu realizat pe 768 de persoane. Ele au primit un chestionar din care puteau alege sunetele considerate deranjante și un altul care evalua impactul acestor sunete – tipul și intensitatea răspunsului emoţional, inclusiv eventuala afectare a vieţii sociale.

Pe baza răspunsurilor, fiecare participant a primit un scor. Dacă 80% dintre participanţi nu au avut reacţii faţă de „respiraţia normală” ori faţă de „căscat”, numai 25% au rămas impasibili când a venit vorba de zgomote precum cele produse atunci când mestecăm cu gura deschisă, sorbim lichide ori ne tragem nasul.

Însă „nu toate reacţiile de disconfort înseamnă misofonie”, după cum a explicat dr. Sila Vitoratou, autor principal. Se pare că intensitatea emoţiei face diferenţa, misofonia provocând o iritare puternică, sub formă de stres, furie sau panică. Ambele sexe sunt afectate în egală măsură.

 


Notă autor:

https://www.theguardian.com/society/2023/mar/22/one-in-five-people-in-uk-suffer-from-misophonia-researchers-find

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe