Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

O tehnologie nouă folosește „nanoviermi” pentru a distruge COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 16 septembrie 2021, ora 12:55

Oamenii de știință de la Universitatea Queensland au testat o tehnologie nouă de acoperire a măștilor de protecție, care utilizează „nanoviermi” pentru a distruge virusul care cauzează COVID-19.

O tehnologie care are la bază o suprafață antivirală menită să protejeze a fost pulverizată pe măștile chirurgicale. Aceasta ar putea să ofere un strat suplimentar de protecție împotriva COVID-19 și împotriva gripei, potrivit jurnaliștilor de la phys.org

tehnologie distrugere virus sars cov 2
Credit foto: University of Queensland

 

Stratul / pelicula de acoperire a fost dezvoltat(ă) la Universitatea din Queensland și și-a dovedit deja eficiența în distrugerea virusului care cauzează COVID-19. În plus, această tehnologie arată rezultate promițătoare ca barieră împotriva transmiterii virusului pe suprafețe și pe măștile faciale de protecție.

Profesorul Michael Monteiro, cercetător la Institutul Australian de Bioinginerie și Nanotehnologie (Australian Institute for Bioengineering and Nanotechnology) din cadrul Universității din Queensland, a spus că acest strat de acoperire, pe bază de apă, instalează și desfășoară mici structuri, asemănătoare unor viermi, care atacă virusul.

„Când pe măștile chirurgicale au fost pulverizați prin spray acești «nanoviermi», a rezultat o inactivare completă a variantei Alfa a virusului SARS-CoV-2 și a virusului gripal”, a declarat profesorul Monteiro.

Stratul de acoperire a fost dezvoltat împreună cu Boeing, ca parte dintr-un proiect de cercetare comun, și a fost testat la Peter Doherty Institute for Infection and Immunity din cadrul Universității Melbourne.

„Acești «nanoviermi» de polimer rup membrana virusului din picăturile transmise prin tuse, strănut sau salivă și îi deteriorează ARN-ul. Reacția chimică implicată este versatilă, astfel încât stratul pulverizat poate fi recreat pentru a ținti virusurile care apar și pentru a ajuta în controlarea viitoarelor pandemii”, a mai spus profesorul Monteiro.

Totodată, cercetătorul a mai spus că măștile faciale vor continua să fie o parte importantă a prevenirii sau a reducerii transmiterii comunitare a COVID-19.

„Straturile sau peliculele antivirale aplicate pe suprafețele măștilor ar putea reduce infecția și ar putea oferi măsuri de control pe perioadă mai lungă, pentru a elimina atât transmiterea pe suprafețe, cât și transmiterea prin aerosoli”, a mai declarat expertul.

Oamenii de știință știu că virusul care provoacă COVID-19 rămâne contagios pe o perioadă de multe ore sau zile pe anumite suprafețe, iar astfel oferă o rută directă spre infecție.

Prin urmare, cercetătorii australieni pun un accent mai mare pe eliminarea transmiterii atât de pe suprafețe, cât și transmiterii pe calea aerului, ca măsuri ce vin în completarea vaccinării populației pentru a stopa actuala pandemie.

Etichete: masca protectie antiviral studiu COVID-19 studiu covid transmitere coronavirus picaturi de saliva

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.