Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

O treime dintre pacienți s-ar putea confrunta cu forma îndelungată de COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 14 decembrie 2020, ora 15:46

Un studiu recent a arătat că 32% dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2 se confruntau cu cel puțin un simptom la șase săptămâni de la testele inițiale.

Cele mai frecvente simptome dintre acestea au fost: oboseala, dificultatea în respirație și pierderea mirosului sau gustului.

Fenomenul numit de specialiști „ long COVID” pare să fie mai frecvent întâlnit în cazul persoanelor care au avut forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2, scrie www.medicalnewstoday.com.

efecte long covid boala persistenta 6 saptamani

De exemplu, un studiu realizat pe persoanele cu COVID-19 spitalizate, din Italia, a arătat că 87,4% au raportat că au avut cel puțin un simptom, altul decât oboseala și dispneea, la două luni de la externare.

V-ar putea interesa și: Ce este „long COVID” și cum se manifestă

Sursa citată amintește și că dintre persoanele cu forme mai ușoare de infecție, însă, prevalența formei îndelungate a COVID-19 (așa-numitul „long COVID”) a fost neclară. Datele dintr-un studiu intitulat COVID Symptom Study sugerează că unul din zece oameni cu această boală se confruntă cu simptomele și după o perioadă de trei săptămâni.

Acum, însă, cercetătorii din Elveția au descoperit că unul din trei oameni care au avut formă ușoară de COVID-19 încă mai avea simptome ale bolii după 6 săptămâni. Rezultatele lor au fost publicate recent în „Annals of Internal Medicine”.

Cercetare prin interviuri telefonice

Medicii și epidemiologii conduși de o echipă de cercetători de la Geneva University Hospitals au urmărit 669 de persoane care au fost testate pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2. Cele mai multe, adică 69%, nu au avut factori de risc pentru boală. Vârsta medie a participanților a fost de 42,8 ani, iar 60% dintre ei au fost femei. Pe durata studiului, 40 de persoane au avut nevoie de spitalizare.

Profesioniștii din domeniul sănătății care le-au acordat îngrijiri medicale au intervievat mare parte dintre participanți, prin telefon, la fiecare 48 de ore, în primele zece zile de la diagnosticul de COVID-19. Au folosit o listă standardizată cu întrebări despre simptomele COVID-19.

Dacă o persoană raporta că simptomele ei s-au agravat, urma să fie sunată la intervale de 24 de ore. Toți participanții au fost intervievați din nou, la o perioadă cuprinsă între 30 și 45 de zile după diagnosticul primit.

La 43 de zile (sau 6 săptămâni), în medie, după diagnostic, cel puțin 32% dintre toți participanții au raportat că încă se confruntă cu cel puțin unul dintre simptomele COVID-19.

Cel mai menționat simptom a fost oboseala (cu care s-au confruntat 14% dintre participanți), dispneea (9% dintre participanți) și pierderea simțului gustului sau simțului mirosului (12% dintre participanți). În plus, alți 6% au raportat că au o tuse persistentă, iar 3% dintre persoane au recunoscut că au dureri de cap.

„Acest lucru ne-a permis să înțelegem mai bine evoluția bolii la persoanele care în general nu suferă de niciunul dintre factorii specifici de risc, nici de o formă gravă a bolii”, a declarat co-autorul acestui studiu, dr. Idris Guessous.

„Pe lângă distresul fizic al simptomelor acestor pacienți, mulți dintre ei au fost foarte îngrijorați: Cât de mult ar putea să dureze [boala]? Sunt unele dintre efectele post-COVID irecuperabile?”, a adăugat dr. Mayssam Nehme, co-autor principal al studiului.

Efectele trebuie recunoscute

Echipa de cercetători trage un semnal de alarmă, amintindu-le profesioniștilor din domeniul sănătății, angajaților și companiilor de asigurări, precum și societății civile că trebuie să recunoască faptul că persoanele sănătoase anterior pot să se confrunte cu efectele post-COVID-19 pe o perioadă de săptămâni sau chiar luni de la dezvoltarea infecției inițiale.

Credit foto: Sharon McCutcheon de la Unsplash

Etichete: long COVID

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.