Newsflash
Internaționale

O treime dintre pacienți s-ar putea confrunta cu forma îndelungată de COVID-19

de Florentina Ionescu - dec. 14 2020
O treime dintre pacienți s-ar putea confrunta cu forma îndelungată de COVID-19

Un studiu recent a arătat că 32% dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2 se confruntau cu cel puțin un simptom la șase săptămâni de la testele inițiale.

Cele mai frecvente simptome dintre acestea au fost: oboseala, dificultatea în respirație și pierderea mirosului sau gustului.

Fenomenul numit de specialiști „long COVID” pare să fie mai frecvent întâlnit în cazul persoanelor care au avut forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2, scrie www.medicalnewstoday.com.

efecte long covid boala persistenta 6 saptamani

De exemplu, un studiu realizat pe persoanele cu COVID-19 spitalizate, din Italia, a arătat că 87,4% au raportat că au avut cel puțin un simptom, altul decât oboseala și dispneea, la două luni de la externare.

V-ar putea interesa și: Ce este „long COVID” și cum se manifestă

Sursa citată amintește și că dintre persoanele cu forme mai ușoare de infecție, însă, prevalența formei îndelungate a COVID-19 (așa-numitul „long COVID”) a fost neclară. Datele dintr-un studiu intitulat COVID Symptom Study sugerează că unul din zece oameni cu această boală se confruntă cu simptomele și după o perioadă de trei săptămâni.

Acum, însă, cercetătorii din Elveția au descoperit că unul din trei oameni care au avut formă ușoară de COVID-19 încă mai avea simptome ale bolii după 6 săptămâni. Rezultatele lor au fost publicate recent în „Annals of Internal Medicine”.

Cercetare prin interviuri telefonice

Medicii și epidemiologii conduși de o echipă de cercetători de la Geneva University Hospitals au urmărit 669 de persoane care au fost testate pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2. Cele mai multe, adică 69%, nu au avut factori de risc pentru boală. Vârsta medie a participanților a fost de 42,8 ani, iar 60% dintre ei au fost femei. Pe durata studiului, 40 de persoane au avut nevoie de spitalizare.

Profesioniștii din domeniul sănătății care le-au acordat îngrijiri medicale au intervievat mare parte dintre participanți, prin telefon, la fiecare 48 de ore, în primele zece zile de la diagnosticul de COVID-19. Au folosit o listă standardizată cu întrebări despre simptomele COVID-19.

Dacă o persoană raporta că simptomele ei s-au agravat, urma să fie sunată la intervale de 24 de ore. Toți participanții au fost intervievați din nou, la o perioadă cuprinsă între 30 și 45 de zile după diagnosticul primit.

La 43 de zile (sau 6 săptămâni), în medie, după diagnostic, cel puțin 32% dintre toți participanții au raportat că încă se confruntă cu cel puțin unul dintre simptomele COVID-19.

Cel mai menționat simptom a fost oboseala (cu care s-au confruntat 14% dintre participanți), dispneea (9% dintre participanți) și pierderea simțului gustului sau simțului mirosului (12% dintre participanți). În plus, alți 6% au raportat că au o tuse persistentă, iar 3% dintre persoane au recunoscut că au dureri de cap.

„Acest lucru ne-a permis să înțelegem mai bine evoluția bolii la persoanele care în general nu suferă de niciunul dintre factorii specifici de risc, nici de o formă gravă a bolii”, a declarat co-autorul acestui studiu, dr. Idris Guessous.

„Pe lângă distresul fizic al simptomelor acestor pacienți, mulți dintre ei au fost foarte îngrijorați: Cât de mult ar putea să dureze [boala]? Sunt unele dintre efectele post-COVID irecuperabile?”, a adăugat dr. Mayssam Nehme, co-autor principal al studiului.

Efectele trebuie recunoscute

Echipa de cercetători trage un semnal de alarmă, amintindu-le profesioniștilor din domeniul sănătății, angajaților și companiilor de asigurări, precum și societății civile că trebuie să recunoască faptul că persoanele sănătoase anterior pot să se confrunte cu efectele post-COVID-19 pe o perioadă de săptămâni sau chiar luni de la dezvoltarea infecției inițiale.


Notă autor:

Credit foto: Sharon McCutcheon de la Unsplash

ETICHETElong COVID

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe