Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Oamenii de știință americani au creat celule pentru tratarea diabetului

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 20 august 2020, ora 15:27

O echipă de cercetători de la Institutul Salk din California a creat primele grupuri de celule pancreatice care produc insulină. Acestea pot fi folosite pentru a trata diabetul de tip 1.

Folosind tehnologia celulelor stem, oamenii de știință au creat primele grupuri de celule pancreatice producătoare de insulină. Efectul lor a fost testat cu succes pe șoarecii cu diabet zaharat, scrie RIANovosti.

„Majoritatea diabeticilor de tip 1 sunt copii și adolescenți. Această boală, însă, este greu de gestionat cu medicamente”, a declarat liderul echipei de cercetare, Ronald Evans, într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat că speră ca medicina regenerativă, în combinație cu ecranarea imunitară, să poată face o diferență reală în domeniu, prin înlocuirea celulelor deteriorate cu grupuri de celule umane create în laborator, asemănătoare insulelor și care produc cantitatea necesară de insulină.  

trtament diabet tip 1
Sursă imagine: ria.ru

 

Potrivit sursei citate, diabetul de tip 1 este o boală cronică dificil de gestionat, chiar și cu dispozitive automate care furnizează insulină pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Timp de zeci de ani, cercetătorii au căutat o modalitate de a înlocui celulele pancreatice pierdute.

Astfel, soluția ar fi transplanturile de insule beta pancreatice – grupuri de celule care produc insulină și alți hormoni. Dar aceasta presupune ca pacienții să ia medicamente imunosupresoare pe toată durata vieții, ceea ce prezintă riscuri grave.

Autorii studiului remarcă faptul că este nevoie de mai multe cercetări suplimentare înainte ca sistemul de celule pancreatice să poată intra în studii clinice. 

În special, organoidele transplantate trebuie testate la șoareci pentru perioade mai mari de timp, pentru a confirma efectele sunt de lungă durată.

Etichete: diabet de tip 1 insulina celule pancreatice diabet zaharat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.