Newsflash
Internaționale

Obezitatea în copilărie crește riscul de cancer de vezică

de Florentina Ionescu - mai 21 2020
Obezitatea în copilărie crește riscul de cancer de vezică

Un studiu recent publicat în „Annals of Human Biology” sugerează că adulții care au fost supraponderali în copilărie ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de vezică.

Unul dintre primele studii de acest gen, care s-a bazat de datele de la peste 315.000 de copii din Danemarca, acesta arată că dimensiunea corpului este asociată cu dezvoltarea bolii la vârsta adultă.

copii obezitate risc cancer vezica

O creștere a indicelui de masă corporală (IMC) peste medie în copilărie, greutatea mare/mică la naștere și o înălțime sub cea medie cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta această formă de cancer, scrie medicalxpress.com.

„Aceste rezultate sugerează că supraponderalitatea și obezitatea în rândul copiilor în ziua de astăzi pot contribui la un risc crescut de cancer de vezică în viitor”, a declarat autorul principal, dr. Kathrine K Sorensen de la Bispebjerg and Frederiksberg Hospital din Danemarca.

Tot ea spune că riscul general de a dezvolta cancer al vezicii poate fi scăzut, dar această boală vine cu un impact semnificativ atât la nivel personal, cât și la nivel economic. Studiul acesta contribuie la o mai bună înțelegere a modului în care dimensiunea corpului uman în anii copilăriei poate indica un risc de cancer al vezicii.

Rezultatele descoperite în cadrul acestui studiu s-au bazat pe informațiile de la 315.763 copii născuți între anii 1930 și 1989, cu vârste de la șapte până la 12 ani. Datele utilizate au inclus indicele de masă corporală, ggreutatea la naștere și înălțimea. Numărul de indivizi diagnosticați cu cancer al vezicii ca adulți a fost de 1.145, dintre care 839 bărbați.

Riscul de a dezvolta acest tip de cancer mai târziu în viață a fost, de exemplu, cu 10% mai mare pentru un băiat de 13 ani cu o înălțime medie de 154,5 cm, al cărui indice de masă corporală a crescut cu peste 5,9 kg peste greutatea normală.

Pe de altă parte, un băiat de aceeași vârstă și cu 8 centimetri mai înalt decât media (162,5 cm) a avut un risc cu 6% mai mic de a fi diagnosticat cu cancer al vezicii, potrivit cercetării.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe