Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Obezitatea pediatrică, asociată poluării

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 10 septembrie 2021

Expunerea la niveluri mari de poluanţi atmosferici poate crește riscul de obezitate și de astm, conform unui studiu efectuat în Delhi, India.

poluareAsocierea dintre obezitate, poluare și astm a fost regăsită în special în Capitală. Studiul a fost efectuat de Fundaţia pentru Îngrijirea Plămânilor și Pulmocare Research and Education și este primul de acest tip efectuat în India.

Au fost incluși 3.157 de copii din 12 școli, randomizaţi, din Dehli și din orașele sudice Kottayam și Mysuru (ultimele două având un aer relativ mai curat). Rezultatele au arătat că 39,8% dintre copiii care locuiau în Capitală erau supraponderali, comparativ cu 16,4% dintre provinciali. Un poluant sever identificat în aerul din toate cele trei orașe a fost PM2.5.

Dehli este unul dintre cele mai poluate orașe din lume, poluarea atingând anual niveluri de trei ori mai mari faţă de recomandările OMS. Coordonatorii studiului au concluzionat că există o legătură între mediul poluat și obezitatea la copii.

Poluanţii conţin anumite substanţe, denumite „obesogens”, care alterează metabolismul persoanelor ce respiră în acest mediu. Aceste substanţe introduse în organism conduc la dereglări endocrine care în final vor duce la obezitate. Copiii sunt mai vulnerabili la acești poluanţi, comparativ cu adulţii, întrucât, fiind mult mai activi, inspiră o cantitate mai mare de aer.

De asemenea, elevii care studiau la școlile din Dehli au prezentat o prevalenţă mai mare a astmului și alergiilor – 28,3% aveau astm sau o afecţiune obstructivă, comparativ cu 22,6% dintre copiii din Kottayam sau
Mysuru. Diferenţele au fost înregistrate în ciuda istoricului familial sau a prezenţei unui fumător în familie.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-58419717

Etichete: obezitate infantila obezitate poluare dehli

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.