Newsflash
Internaționale

Obiectiv: Cuba vrea să vaccineze anul acesta întreaga populație împotriva COVID-19

de Florentina Ionescu - ian. 22 2021
Obiectiv: Cuba vrea să vaccineze anul acesta întreaga populație împotriva COVID-19

Cuba și-a stabilit ca obiectiv anul acesta să vaccineze întreaga populație cu propriul vaccin împotriva COVID-19, care ar fi astfel primul ser dezvoltat în America Latină.

Cercetătorii din această țară pretind că pot produce 100 de milioane de de doze de Soberana 2, cel mai avansat vaccin candidat al Cubei, în 2021, scrie Euronews.

vaccin impotriva COVID-19 din cuba

„Dacă totul decurge bine, anul acesta întreaga populație a Cubei va fi vaccinată”, a declarat dr. Vicente Vérez, directorul Institutului  Finlay Vaccination.

În ceea ce privește impactul pandemiei de COVID-19 asupra acestei țări, presa străină menționează că sunt 19.122 de cazuri și 180 de decese confirmate de guvernul cubanez.

Săptămâna aceasta, vaccinul Soberana 2 a intrat în faza a doua de testare, ceea ce implică în studiu 900 de voluntari, iar dacă se va dovedi un vaccin de succes, va intra în faza a treia a studiilor clinice (implicând 150.000 de voluntari) în luna martie.

Dr. Vérez a mai declarat că scopul este de a lansa o campanie de vaccinare în prima jumătate a acestui an și că vaccinul ar putea fi, totodată, oferit ca o „opțiune” turiștilor care vin în această țară.

Reprezentantul local al OMS este optimist

Cuba „a fost prima candidată din America Latină și din zona Caraibilor care are un vaccin în fază clinică”, potrivit reprezentantului local al Organizației Mondiale a Sănătății, José Moya, care se declară „optimist”.

Motivul pentru care acesta și-a exprimat optimismul este faptul că „Cuba are peste 30 de ani de experiență în producerea propriilor vaccinuri și aproape 80% dintre vaccinurile din programul național de imunizare sunt produse în țară. Sub embargoul din partea SUA din 1962, Cuba a fost nevoită de multe ori să îți găsească propriile remedii. Încă de la începutul anilor 1980, țara s-a bazat pe biotehnologii, descoperind în special primul vaccin meningococic pentru grup B”, a declarat Nils Graber, cercetător în domeniul antropologiei sănătății la Universitatea din Lausanne.


Notă autor:

Credit foto: Elchinator de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe