Newsflash
Internaționale

Ocluzia arterei centrale a retinei, o urgenţă medicală

de Dr. Diana Andronache - mar. 19 2021
Ocluzia arterei centrale a retinei, o urgenţă medicală

Pierderea bruscă a vederii, monoculară, fără durere, este un simptom al accidentului vascular cerebral și reprezintă un semnal de alarmă.

2Afecţiune oftalmologică rar întâlnită, ocluzia arterei centrale a retinei (OACR) poate avea impact devastator asupra pacientului. American Heart Association (AHA) recomandă evaluarea promptă și iniţierea cât mai rapidă a tratamentului, aceasta fiind considerată o formă rară de accident vascular cerebral ischemic acut.

Se estimează că mai puţin de 20% dintre pacienţi își redobândesc acuitatea vizuală la nivelul ochiului afectat. Anumite comorbidităţi, cum ar fi hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, diabetul zaharat, dar și consumul de tutun cresc riscul de OACR.

Cea mai frecventă cauză etiologică este boala tromboembolică (95%), mai rar fiind întâlnită o arterită cu celule gigante (5%). Date din literatură sugerează că, în anumite cazuri, tratamentul cu t-PA (tissue plasminogen activator) poate fi eficient.

Sunt însă necesare studii suplimentare pentru a identifica noi biomarkeri cu ajutorul cărora poate fi evaluată viabilitatea ţesutului retinian și stabilirea în funcţie de aceștia a algoritmilor pe baza cărora se poate administra t-PA.

Prevenirea OACR se poate face prin controlul strict al factorilor de risc și prin evaluarea periodică a pacientului de către o echipă multidisciplinară, formată din medic internist, neurolog și oftalmolog. Concepte noi de tratament (terapii trombolitice noi sau cu efect neuroprotector) necesită, de asemenea, studii suplimentare.


Notă autor:

1. https://doi.org/10.1161/STR.0000000000000366
2. https://www.medscape.com/viewarticle/947216

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe