Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Omicron, noua ameninţare mondială?

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 3 decembrie 2021

OMS a anunţat săptămâna trecută apariţia unei noi variante a virusului SARS-CoV-2, B.1.1.529, Omicron, despre care ulterior a transmis că prezintă un risc înalt pentru populaţie.

omicronGrupul Consultativ privind evoluţia virusului SARS-CoV-2 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a evaluat mutaţiile nou apărute, fiind convocat în 26 noiembrie pentru a evalua varianta B.1.1.529, Omicron. Această nouă variantă a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud în 24 noiembrie.

Situaţia epidemiologică în această regiune a prezentat în ultima perioadă trei vârfuri ale cazurilor cu varianta Delta, însă, recent, numărul de infectări a crescut treptat și a coincis cu detectarea acestei noi
variante. Situaţia este alarmantă în Africa de Sud, numărul cazurilor de infecţie cu această variantă crescând în toate provinciile.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că Omicron are un număr mare de mutaţii, dintre care 32 sunt localizate la nivelul proteinei spike, ceea ce o poate face să eludeze parţial răspunsul imun oferit de vaccinare. Analiza preliminară arată un risc crescut de reinfectare a populaţiei cu această variantă, comparativ cu alte VOC.

Apariţia variantei este pusă și pe seama ratei de vaccinare extrem de mici în zone ale Africii de Sud, fiind vorba de o proporţie de 36% a celor care sunt vaccinaţi cu schema completă, conform specialiștilor.

Noi restricţii

Marea Britanie, Belgia, Israel, Italia, Regatul Ţărilor de Jos, Germania, Cehia și Hong Kong au confirmat deja cazuri de infectare cu Omicron. În acest context, ţările europene și SUA impun restricţii pentru persoanele care călătoresc din Africa de Sud.

Prim-ministrul Boris Johnson a anunţat măsuri precum obligativitatea purtării măștii în locurile publice și în transportul în comun; contacţii persoanelor infectate cu această nouă variantă se vor autoizola, iar cei care intră în ţară din zone restricţionate vor fi nevoiţi să rămână în carantină până la obţinerea rezultatului testului PCR.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Departamentul de Stat din SUA au emis o recomandare împotriva călătoriilor către opt ţări africane.
În  următoarele zile și săptămâni vor apărea informaţii mai clare despre noua VOC. OMS recomandă purtarea corectă a măștii, distanţarea, spălarea mâinilor, aerisirea încăperilor și vaccinarea.

Citiți și: Trei persoane repatriate din Africa de Sud, confirmate cu COVID

 

https://www.who.int/news/item/26-11-2021-classification-of-omicron-(b.1.1.529)-sars-cov-2-variant-of-concern
https://www.aljazeera.com/news/2021/11/27/omicron-variant-covid-southern-africa-travel-restrictions

Etichete: omicron situatia epidemiologica varianta delta vaccinare covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.