Newsflash
Internaționale

Omicron se multiplică de 70 de ori mai rapid decât Delta în căile respiratorii

de Dorina Novac - dec. 20 2021
Omicron se multiplică de 70 de ori mai rapid decât Delta în căile respiratorii

Varianta Omicron a coronavirusului se multiplică de 70 de ori mai repede decât Delta în căile respiratorii umane, potrivit unor cercetători din Hong Kong.

Cercetătorii din Hong Kong susţin că studiul lor oferă primele informaţii despre modalitatea în care această tulpină virală infectează organismul uman, scrie Agerpres.

varianta omicron

Studiul, realizat în Hong Kong, sugerează totodată că Omicron se răspândeşte cu o viteză mai mică în ţesutul pulmonar uman în comparaţie cu tulpina iniţială a coronavirsusului, fapt care, potrivit autorilor cercetării, ar putea indica o severitate mai redusă a bolii.

Profesorul care a condus studiul a avertizat totuşi că ameninţarea per ansamblu a variantei Omicron ar putea fi foarte mare.

„Este important de subliniat că severitatea bolii în cazul oamenilor nu este determinată doar de replicarea virusului, ci şi de răspunsul imunitar al gazdei în urma infectării. (...) Se observă de asemenea că, prin infectarea unui număr mult mai mare de persoane, un virus foarte infecţios poate provoca mai multe cazuri de forme severe de boală şi mai multe decese, chiar dacă virusul în sine ar putea fi mai puţin patogenic. (...) Astfel, împreună cu studiile noastre recente care arată că varianta Omicron poate ocoli parţial imunitatea în urma vaccinării şi a infectărilor anterioare, ameninţarea per ansamblu a variantei Omicron ar putea fi foarte mare”, a precizat Michael Chan Chi-wai, profesor asociat la şcoala de sănătate publică din cadrul Facultăţii de Medicină LKS a Universităţii din Hong Kong (HKUMed).

Potrivit unui comunicat publicat de HKUMed, cercetătorii au izolat cu succes varianta Omicron şi au folosit ţesut pulmonar extirpat în urma unor tratamente ale plămânilor pentru a investiga noua mutaţie.

Oamenii de ştiinţă au comparat Omicron cu tulpina iniţială, precum şi cu Delta.

Conform comunicatului de presă, Omicron se multiplică mai rapid decât virusul original SARS-CoV-2 şi decât varianta Delta în bronhiile umane.

Astfel, autorii studiului au subliniat că la 24 de ore după infectare, varianta Omicron se multiplică de circa 70 de ori mai rapid decât Delta şi decât virusul original SARS-CoV-2.

„În schimb, varianta Omicron se multiplică mai puţin eficient (de peste 10 ori mai încet) în ţesut pulmonar uman în comparaţie cu virusul SARS-CoV-2 iniţial, ceea ce ar putea sugera o severitate mai scăzută a bolii”, au mai precizat cercetătorii.

În replică la concluziile studiului Universităţii din Hong Kong, David Strain, conferenţiar universitar la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a spus că este neclară modalitatea prin care rezultatele acestei cercetări de laborator vor putea fi comparate cu evoluţia pacienţilor.

„Creşterea de 70 de ori a ratei de multiplicare este îngrijorătoare şi explică transmisibilitatea crescută a virusului. Cu toate acestea, există o lipsă de claritate în ceea ce priveşte felul în care acea reducere de 10 ori a infecţiozităţii la nivelul plămânilor, constatată în acest studiu de laborator, va putea să fie translatată în cazul pacienţilor. (...) La o primă vedere, par veşti bune, cu toate acestea, dacă virusul se poate multiplica de 70 de ori mai rapid, dar infectează de 10 ori mai puţin, rezultă în continuare un risc crescut de şapte ori de a face boala (o cantitate de 70 de ori mai mare de virus, chiar şi cu o reducere de 10 ori în ceea ce priveşte abilitatea de a pătrunde în celule, va duce la sufocarea celulelor de către virus)”, a spus acesta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe