Newsflash
Internaționale

OMS: 2021 este Anul internaţional al lucrătorilor în domeniul sănătăţii și îngrijirilor

de Florentina Ionescu - feb. 10 2021
OMS: 2021 este Anul internaţional al lucrătorilor în domeniul sănătăţii și îngrijirilor

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au recunoscut dedicarea și sacrificiul milioanelor de lucrători din domeniul sănătății în pandemia de COVID-19.

La cea mai recentă întâlnire a statelor membre OMS, în unanimitate, 2021 a fost desemnat Anul internaţional al lucrătorilor în domeniul sănătăţii și îngrijirilor (în original: Year of Health and Care Workers - YHCW). 

V-ar putea interesa și: OMS recunoaște rolul fundamental al lucrătorilor din Sănătate

campanie oms anul lucratorilor din sanatate 2021

Decizia de a da anului 2021 această semnificație are loc și ca o recunoaștere a dedicării lucrătorilor din domeniul sănătăţii și îngrijirilor, care au oferit îngrijirile medicale necesare pacienților în timpul pandemiei de COVID-19 - pandemie care a fost (și încă este) o provocare uriașă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, se arată într-un comunicat al OMS.

Pandemia a ilustrat de ce sunt importanți

La cea de-a 73-a Adunare Mondială a Sănătății, statele membre ale OMS au adus în discuție rolul esențial pe care îl au lucrătorii din sănătate în asigurarea bunăstării și sănătății indivizilor și comunităților.

S-a pus accentul pe faptul că pandemia de COVID-19 a ilustrat de ce toți lucrătorii din domeniul sănătății și al îngrijirilor medicale sunt esențiale pentru răspunsurile în situații de urgență și pentru ca sistemele de sănătate să fie pregătite în situații de criză. 

OBIECTIVE

Așadar, până la 31 decembrie 2021, OMS organizează această campanie dedicată lucrătorilor în domeniul sănătăţii și îngrijirilor, care are numeroase obiective, cum ar fi:

  • Lucrătorii din domeniul sănătăţii și îngrijirilor din întreaga lume să aibă prioritate la vaccinarea împotriva COVID-19 în primele 100 de zile ale anului.
  • Toți lucrătorii din domeniul sănătăţii și îngrijirilor care și-au pierdut viața în timpul pandemiei să fie recunoscuți și comemorați.
  • Statele membre ale OMS, instituțiile financiare internaționale și partenerii să protejeze și să investească în lucrătorii din sănătate și din domeniul îngrijirilor medicale, pentru a accelera recuperarea după COVID-19.
  • Să existe un dialog relevant între statele membre ale OMS și stakeholderi pentru a proteja drepturile lucrătorilor din domeniul sănătăţii și îngrijirilor, munca lor și mediul în care își desfășoară activitatea.

campanie oms2 anul lucratorilor din sanatate 2021

Statistici îngrijorătoare

Pe site-ul oficial al OMS sunt prezentate câteva date importante cu privire la activitatea lucrătorilor din domeniul sănătăţii și îngrijirilor. Un lucru îngrijorător este faptul că migrația internațională a lucrătorilor din sănătate și din domeniul îngrijirilor medicale este în creștere, atât în ceea ce privește numărul lor, cât și complexitatea migrației.

Datele obținute din 80 de state membre ale OMS indică faptul că peste un sfert dintre doctori și peste o treime dintre dentiști și farmaciști au pregătire în domeniu într-o țară străină și/sau sunt născuți într-o țară străină.

O analiză independentă citată de OMS a indentificat dispute la locul de muncă și acțiuni precum greva în 84 de state membre ale organizației, începând din februarie 2020. Aceeași statistică arată că 38% dintre aceste dispute și greve s-au datorat condițiilor indecente de muncă și 29% au fost din cauza lipsei de echipamente de protecție personală.

Pe de altă parte, un raport recent referitor la profesioniștii din sănătate a arătat o prevalență de 23% a depresiei și anxietății, precum și o prevalență de 39% a insomniei în timpul pandemiei de COVID-19.

Datele citate de OMS arată că inclusiv înainte de debutul pandemiei de COVID-19, multe țări de pe glob s-au confruntat cu provocări preexistente în ceea ce privește forța de lucru în domeniul sănătății și al îngrijirilor, iar analizele arată un deficit estimat la 18 milioane de lucrători din sănătate la nivel global, mai ales în țările cu venituri mici și mijlocii.

Important:

Pe parcursul anului 2021, biroul din Europa al OMS va lucra în colaborare cu partenerii săi pentru a susține eforturile pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale lucrătorilor din domeniul sănătăţii și îngrijirilor, pentru a investi în educația lor, pentru a le extinde rolurile pe care le au și pentru a le proteja sănătatea și bunăstarea.

Bibliografie:
  1. www.who.int/campaigns/annual-theme/year-of-health-and-care-workers-2021
  2. www.who.int/campaigns/annual-theme/year-of-health-and-care-workers-2021/facts
  3. www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2021/01/2021-international-year-of-health-and-care-workers
  4. www.who.int/news/item/11-11-2020-2021-designated-as-the-international-year-of-health-and-care-workers

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe