Newsflash
Internaționale

OMS, Alexei Navalnîi și Greta Thunberg, printre nominalizările la Nobelul pentru Pace

de Dorina Novac - feb. 1 2021
OMS, Alexei Navalnîi și  Greta Thunberg, printre nominalizările la Nobelul pentru Pace

Organizația Mondială a Sănătății, disidentul rus Alexei Navalnîi, și militantul pentru schimbările climatice, Greta Thunberg, se numără printre cei nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace din acest an.

Aceștia sunt susținuți de parlamentarii norvegieni, cunoscuţi pentru că au experienţă în alegerea câştigătorului, scrie Reuters.

Nobel pentru Pace
Sursă imagine: trtworld.com

Sursa citată precizează că mii de oameni, de la membri ai parlamentelor din întreaga lume până la foşti câştigători, pot să propună candidaţi. Nominalizările, care se închid duminică, nu implică o aprobare din partea comitetului Nobel.

Parlamentarii norvegieni au nominalizat potențialul laureat în fiecare an din 2014, cu excepția anului 2019, a declarat Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare a Păcii din Oslo. 

Comitetul norvegian, care decide cine câștigă premiul Nobel, nu comentează cu privire la nominalizări, păstrând secret timp de 50 de ani lista cu numele celor care nominalizează și lista candidaților care nu au primit premiul. Dar cei care propun candidaţii pot alege să-şi dezvăluie alegerile.

Potrivit unui sondaj Reuters, realizat în rândul pralamentarilor norvegieni, printre candidați se numără Thunberg, Navalnîi, OMS și programul său COVAX pentru a asigura accesul echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19 pentru țările sărace.

Greta Thunberg a fost numită unul dintre „cei mai importanți purtători de cuvânt în lupta împotriva crizei climatice”, grupul de sprijin pe care l-a cofondat, Fridays for Future, primind și el aprobarea.

Alexei Navalnîi, nominalizat de academicienii ruși, a fost ales pentru „eforturile sale pentru o democratizare pașnică a Rusiei” de către fostul ministru norvegian Ola Elvestuen.

Și lupta împotriva COVID-19 este în prim-plan, incluzând o nominalizare pentru Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe