Newsflash
Internaționale

OMS: Cauzele principale de deces la nivel mondial, între 2000 și 2019

de Florentina Ionescu - dec. 10 2020
OMS: Cauzele principale de deces la nivel mondial, între 2000 și 2019

Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității o serie de informații despre cazele principale de mortalitate și de dizabilitate la nivelul întregii lumi, în perioada 2000-2019.

Bolile netransmisibile reprezintă acum șapte dintre cele zece cauze principale de deces la nivel mondial, potrivit unui raport făcut public ieri de OMS, intitulat Global Health Estimates. Noile date publicate de OMS acoperă perioada cuprinsă între anul 2000 și anul 2019 inclusiv.

top cauze deces la nivel mondial OMS

Estimările au scos la iveală trendurile în ultimele două decenii în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea cauzate de boli și de afectări de diferite feluri. Acestea subliniază, în mod clar, nevoia unor eforturi intense la nivel global asupra prevenției și tratării bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului și bolilor respiratorii cronice, în toate regiunile lumii.

„Aceste noi estimări sunt un alt memento de care trebuie să ne ocupăm rapid pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul bolilor netransmisibile. Ele subliniază nevoia urgentă de a îmbunătăți îngrijirea primară echitabilă și holistică. Îngrijirile medicale primare sunt în mod clar fundația pe care se bazează totul, de la combaterea bolilor netransmisibile și până la managementul unei pandemii globale”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Bolile cardiovasculare rămân cauza de deces numărul 1

Potrivit unui comunicat al OMS publicat ieri, bolile cardiovasculare au rămas principala cauză de deces la nivel global în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, bolile de acest tip ucid acum mai mulți oameni decât înainte. Numărul de decese de pe urma bolilor cardiovasculare a crescut cu mai mult de 2 milioane din anul 2000 până la aproape 9 milioane în 2019.

Bolile cardiovasculare reprezintă acum 16% din totalul deceselor indiferent de cauză. Regiunea europeană a înregistrat un declin relativ în ceea ce privește bolile cardiovasculare, cu o scădere de 15% a numărului deceselor.

Demența a intrat în top 10 cauze de deces

Boala Alzheimer și alte forme de demență sunt acum în rândul principalelor zece cauze de deces la nivel mondial, fiind pe locul trei atât în cele două Americi, cât și în Europa în anul 2019. Femeile sunt și ele afectate: la nivel global, arată OMS, 65% dintre decesele cauzate de Alzheimer și de alte forme de demență sunt înregistrate la femei.

Diabetul zaharat

Decesele de pe urma diabetului au crescut cu 70% la nivel global între anii 2000 și 2019, cu o creștere de 80% în cazul deceselor înregistrate la bărbați. În zona est-mediteraneană, decesele cauzate de diabet s-au dublat și reprezintă cea mai mare creștere în procentaj dintre toate regiunile OMS.

Bolile respiratorii

În anul 2019, pneumonia și alte boli ale tractului respirator inferior au reprezentat grupul cel mai mortal dintre bolile transmisibile și împreună se clasează pe locul patru al principalelor cauze de deces.

Chiar și așa, în comparație cu anul 200, infecțiile tractului respirator inferior au luat mai puține vieți omenești decât în trecut, precizează OMS (numărul global de decese în acest caz a scăzut cu aproape jumătate de milion).

HIV/SIDA

Potrivit sursei citate, HIV/SIDA a pierdut niște locuri în acest top, de la a opta cauză principală de deces în anul 2000 la cea de-a 19 cauză de deces în anul 2019, reflectând succesul eforturilor de a preveni infecția cu HIV, succesul testării pentru depistarea virusului și succesul tratării bolii în ultimele două decenii.

Deși rămâne a patra cauză principală de deces în Africa, numărul de decese a scăzut de la peste 1 milion în anul 2000 la 435.000 în 2019 în Africa.

Tuberculoza

OMS arată că tuberculoza nu se mai află în topul celor zece cauze principale de deces la nivel global. Boala a căzut de pe locul șapte, în anul 2000, la locul 13 în 2019, cu o reducere de 30% a numărului de decese la nivel global. Totuși, TB rămâne printre principalele zece cauze de deces în regiuni precum Africa și Sud-Estul Asiei.

Bolile transmisibile în țările cu venituri mici

Noile estimări ale OMS pun accentul și pe faptul că bolile transmisibile au încă un impact mare asupra țărilor cu venituri mici: șase din zece cauze principale de deces în țările cu venituri mici sunt încă bolile transmisibile, printre care se află malaria (locul al șaselea), tuberculoza (locul al optulea) și HIV/SIDA (locul al nouălea).

Oamenii trăiesc mai mult

Estimările OMS confirmă un trend în ceea ce privește longevitatea oamenilor în comparație cu anul 2000. Astfel, în 2019, oamenii trăiau mai mult cu 6 ani decât în 2000, cu o medie globală de peste 73 de ani, în 2019, în comparație cu aproape 67 de ani în 2000. Dar, în medie, doar 5 dintre acești ani suplimentari erau trăiți având o stare bună de sănătate.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe