Newsflash
Internaționale

OMS: decesele COVID în lume sunt de trei ori mai mari decât cele raportate oficial

de L. Budin - mai 6 2022
OMS: decesele COVID în lume sunt de trei ori mai mari decât cele raportate oficial

La nivel global, pandemia a cauzat decesul a circa 15 milioane de persoane, estimează Organizația Mondială a Sănătății – practic, de trei ori mai mult decât au raportat oficial națiunile afectate.

Cifra de 15 milioane este cu 13% mai mare decât rata estimată a deceselor, pentru ultimii doi ani. Organizația Mondială a Sănătății consideră că multe națiuni au raportat mai puține decese cauzate de COVID-19, informează BBC. Practic, în ultimii doi ani, la nivel global, au fost raportate doar 5,4 milioane de decese.

oameni-oras

În India, OMS spune că au fost de fapt 4,7 milioane de decese cauzate de pandemie – o cifră de 10 ori mai mult decât cea oficială. Guvernul indian a protestat, dar alte studii au ajuns la concluzii similare.  

Metoda folosită de OMS ține cont de „decesele în exces” – cîți oameni au murit peste cifrele estimate, bazate pe mortalitatea din aceeași zonă, înainte de pandemie. Se iau în calcul și decesele care nu au legătură directă cu COVID-19, dar care sunt o consecință a pandemiei: persoane cu tratamente întrerupte sau fără acces la spitalizare, pentru îngrijirile necesare.

Se ține cont și de rata de testare, care a fost redusă la începutul pandemiei, precum și de faptul că, în anumite regiuni, nu au existat evidențe riguroase ale cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2.

Organizația Mondială a Sănătății susține, totuși, că cele 9,5 de milioane de decese, peste cifra oficială de 5,4 milioane, sunt cauzate mai degrabă direct de virus decât de factori colaterali.

Dacă nu numărăm morții, vom rata oportunitatea de a fi mai bine pregătiți data viitoare”, a spus dr. Samira Asma, de la OMS.

Alături de India, țările cu cele mai multe „decese în exces” sunt Rusia, Indonezia, Statele Unite, Brazilia, Mexic și Peru, arată OMS.

Organizația a pus în relație decesele în exces și totalul populației, în fiecare țară. Spre exemplu, rata de mortalitate în exces a Marii Britanii a fost peste media globală, atât în 2020, cât și în 2021.

Printre țările cu rate scăzute de mortalitate în exces se numără China – care-și continuă politica „zero COVID”, cu testare în masă și carantină - , Australia – unde există încă restricții stricte de călătorie - , Japonia și Norvegia.

Avem nevoie urgentă de sisteme mai bune de colectare a datelor. E o rușine că oameni se masc și mor – și că nu avem evidențe ale trecerii lor în neființă”, a declarat pentru BBC Jon Wakefield, profesor la Universitatea din Seattle, cel care a ajutat OMS cu realizarea statisticilor.

India spune că nu a avut 4 milioane de decese COVID, așa cum indică OMS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe