Newsflash
Internaționale

OMS îndeamnă țările să colaboreze pentru a elimina hepatitele virale până în 2030

de Florentina Ionescu - iul. 28 2021
OMS îndeamnă țările să colaboreze pentru a elimina hepatitele virale până în 2030

Organizația Mondială a Sănătății marchează Ziua Mondială a Hepatitei și atrage atenția asupra mesajului-cheie al acestei zile: „Hepatita nu poate aștepta”.

Astăzi, OMS se alătură comunității globale în ceea ce privește celebrarea Zilei Mondiale a Hepatitei, tema de anul acesta fiind „Hepatita nu poate aștepta”. 

hepatita mesaj oms

Astfel, OMS face apel ca toate țările să colaboreze și să lucreze împreună pentru a elimina hepatitele virale, ca amenințare la adresa sănătății publice, până în anul 2030, se arată într-un comunicat de presă.

„Un viitor fără hepatită se poate dobândi dacă ne unim eforturile”, spun reprezentanții OMS.

Peste 354 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită cronică la nivel mondial, iar peste 8.000 de noi infecții cu virusul hepatitic B și virusul hepatitic C au loc în fiecare zi.

În același comunicat al OMS se arată că peste 1 milion de decese de pe urma bolilor hepatice avansate și de pe urma cancerului hepatic au loc în fiecare an.

Un raport global al OMS referitor la HIV, hepatitele virale și infecțiile cu transmitere sexuală arată nu doar progresele înregistrate în ultimii 5 ani, ci și problemele cauzate de pandemie.

Deși proporția progresului în ce privește răspunsul la hepatite diferă în mod drastic în regiunile și țările OMS, există unele povești de succes care arată progresul impresionant înregistrat în extinderea tratamentului pentru hepatita virală C și reducerea infecțiilor cu virusul hepatitic B la copii.

OMS a lansat recent primul ghid global pentru țările membre, pentru a le îndemna să valideze eliminarea infecției cu virusul hepatitic B (HBV) și/sau infecției cu virusul hepatitic C (HCV), ca problemă de sănătate publică.

„Deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește răspunsul în privința hepatitei, există încă un drum lung care trebuie parcurs. În mult prea multe țări intervențiile prioritare rămân inaccesibile populațiilor care sunt cel mai grav afectate sau se află la un risc ridicat. Pandemia de COVID-19 a întârziat dezvoltarea și furnizarea serviciilor de bază care abordează hepatitele virale și alte boli infecțioase”, se arată în comunicatul de presă publicat astăzi de OMS, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe