Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS lansează un studiu global uriaș, pentru patru tratamente pentru coronavirus

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 25 martie 2020, ora 15:13

Experții din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) studiază mai multe medicamente folosite în tratarea anumitor boli.

OMS a anunțat în urmă cu câteva zile un studiu global de mari dimensiuni, intitulat SOLIDARITY, pentru a descoperi dacă medicamentele studiate pot trata infecțiile cu noul coronavirus, care duc la o boală respiratorie periculoasă.

studiu oms tratament coronavirus

Studiul, potrivit sciencemag.org, ar putea include multe mii de pacienți din zeci de țări. El a fost creat pentru a fi cât mai simplu, astfel încât chiar și spitalele copleșite de volumul de pacienți cu COVID-19 să poată participa.

Citește și: A fost aprobat protocolul de tratament al infecției cu SARS-CoV-2, pentru România

Cercetătorii caută să regândească scopul în care sunt folosite deja unele medicamente aprobate pentru alte boli și despre care se știe că sunt sigure a fi folosite la oameni. Experții au sugerat zeci de compuși existenți pentru testare, dar OMS se axează acum pe ceea ce specialiștii spun că ar fi patru dintre cele mai promițătoare terapii: un compus antiviral experimental numit remdesivir; medicamentele pentru malarie, clorochina și hidroxiclorochina; o combinație de două medicamente pentru HIV, lopinavir și ritonavir; și aceeași combinație plus interferon-beta, un mesager al sistemului imunitar care ar putea afecta virusurile.

În ce constă înrolarea în studiul SOLIDARITY

Experții spun că înrolarea subiecților în acest studiu va fi o etapă ușoară. Când o persoană cu un caz confirmat de COVID-19 pare a fi eligibilă, medicul poate introduce datele pacientului pe un site al OMS, inclusiv informațiile referitoare la orice boală preexistentă care ar putea modifica cursul COVID-19, cum ar fi diabetul sau infecția cu HIV.

Participanții trebuie să semneze că își dau consimțământul, iar documentul este scanat și trimis către OMS prin poșta electronică. După ce medicul declară ce medicamente sunt disponibile la spitalul său, site-ul din umbrela OMS va distribui randomizat pacientul către unul dintre medicamentele disponibile sau către standardul local de îngrijire pentru COVID-19.

După această etapă, nu mai sunt necesare alte măsurători sau altă documentație, explică un ofițer al OMS, Ana Maria Henao Restrepo. Medicii vor înregistra ziua în care pacientul a părăsit spitalul sau a decedat, durata șederii ăn spital și dacă pacientul a avut nevoie sau nu de oxigen sau de ventilație.

Modul în care studiul este pus la cale ar putea avea și mici dezavantaje, astfel încât este posibil să existe efecte placebo de la pacienții care știu că primesc un medicament care este un potențial candidat pentru infecția cu noul coronavirus. Experții OMS spun că ideea pentru studiul SOLIDARITY le-a venit acum nici două săptămâni, iar toate eforturile se vor face în timp record.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: OMS tratament coronavirus persoane diagnosticate cu coronavirus infectie cu coronavirus infectie cu noul coronavirus caz confirmat coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.