Newsflash
Internaționale

OMS lansează un studiu global uriaș, pentru patru tratamente pentru coronavirus

de Florentina Ionescu - mar. 25 2020
OMS lansează un studiu global uriaș, pentru patru tratamente pentru coronavirus

Experții din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) studiază mai multe medicamente folosite în tratarea anumitor boli.

OMS a anunțat în urmă cu câteva zile un studiu global de mari dimensiuni, intitulat SOLIDARITY, pentru a descoperi dacă medicamentele studiate pot trata infecțiile cu noul coronavirus, care duc la o boală respiratorie periculoasă.

studiu oms tratament coronavirus

Studiul, potrivit sciencemag.org, ar putea include multe mii de pacienți din zeci de țări. El a fost creat pentru a fi cât mai simplu, astfel încât chiar și spitalele copleșite de volumul de pacienți cu COVID-19 să poată participa.

Citește și: A fost aprobat protocolul de tratament al infecției cu SARS-CoV-2, pentru România

Cercetătorii caută să regândească scopul în care sunt folosite deja unele medicamente aprobate pentru alte boli și despre care se știe că sunt sigure a fi folosite la oameni. Experții au sugerat zeci de compuși existenți pentru testare, dar OMS se axează acum pe ceea ce specialiștii spun că ar fi patru dintre cele mai promițătoare terapii: un compus antiviral experimental numit remdesivir; medicamentele pentru malarie, clorochina și hidroxiclorochina; o combinație de două medicamente pentru HIV, lopinavir și ritonavir; și aceeași combinație plus interferon-beta, un mesager al sistemului imunitar care ar putea afecta virusurile.

În ce constă înrolarea în studiul SOLIDARITY

Experții spun că înrolarea subiecților în acest studiu va fi o etapă ușoară. Când o persoană cu un caz confirmat de COVID-19 pare a fi eligibilă, medicul poate introduce datele pacientului pe un site al OMS, inclusiv informațiile referitoare la orice boală preexistentă care ar putea modifica cursul COVID-19, cum ar fi diabetul sau infecția cu HIV.

Participanții trebuie să semneze că își dau consimțământul, iar documentul este scanat și trimis către OMS prin poșta electronică. După ce medicul declară ce medicamente sunt disponibile la spitalul său, site-ul din umbrela OMS va distribui randomizat pacientul către unul dintre medicamentele disponibile sau către standardul local de îngrijire pentru COVID-19.

După această etapă, nu mai sunt necesare alte măsurători sau altă documentație, explică un ofițer al OMS, Ana Maria Henao Restrepo. Medicii vor înregistra ziua în care pacientul a părăsit spitalul sau a decedat, durata șederii ăn spital și dacă pacientul a avut nevoie sau nu de oxigen sau de ventilație.

Modul în care studiul este pus la cale ar putea avea și mici dezavantaje, astfel încât este posibil să existe efecte placebo de la pacienții care știu că primesc un medicament care este un potențial candidat pentru infecția cu noul coronavirus. Experții OMS spun că ideea pentru studiul SOLIDARITY le-a venit acum nici două săptămâni, iar toate eforturile se vor face în timp record.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe