Newsflash
Internaționale

OMS: liderii din întreaga lume cer eliminarea cancerului de col uterin

de Florentina Ionescu - nov. 22 2021
OMS: liderii din întreaga lume cer eliminarea cancerului de col uterin

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății s-a alăturat mai multor grupuri de experți din întreaga lume pentru a comemora așa numita Day of Action pentru Eliminarea Cancerului de Col Uterin.

OMS s-a alăturat acestei inițiative în data de 17 noiembrie 2021 și subliniază importanța noilor inițiative pentru a pune capăt acestei boli devastatoare, care pune capăt vieții a peste 300.000 de femei în fiecare an, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Mondiale a Sănătății. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, accesul la instrumentele menite să salveze viețile acestor femei a fost restrâns, iar femeile și adolescentele din țările cele mai sărace nu au beneficiat de facilități medicale pentru screening, nu au beneficiat de vaccinurile împotriva HPV și nici de tratamentele de care beneficiază femeile din țările cu venituri mai mari.

Discrepanța dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin în țările cu venituri mai mari, în comparație cu cele din țările cu venituri mai scăzute spune o poveste dezolantă, similară cu cea pe care am văzut-o în pandemie, însemnând că 9 din 10 decese cauzate de cancerul cervical au avut loc în țările cu venituri mici și medii.

În ultimul deceniu, producătorii au înclinat balanța cu echipamente medicale spre țările și zonele mai bogate, arată OMS. În 2020, doar 13% dintre fetele cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani la nivel global au fost vaccinate împotriva HPV, virusul care cauzează aproape toate cazurile de cancer de col uterin. Aproape 80 de țări, în care se află aproape două treimi din povara globală reprezentată de cazurile de cancer de col uterin – sunt pe cale să introducă acest vaccin care salvează vieți.

În timpul zilei speciale, Day of Action, directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, împreună cu celebrități, soții de președinți, supraviețuitori ai cancerului, organizații din domeniul Sănătății au ajutat la creșterea gradului de conștientizare și la acțiunile luate pentru a combate cancerul cervical – la un an după ce OMS a lansat această inițiativă globală ce-i poartă semnătura, pentru a elimina cancerul de col uterin.

„Cancerul de cervix cauzează o suferință imensă, dar este aproape complet prevenibil și, dacă este diagnosticat suficient de precoce, el este una dintre formele de cancer ce pot fi tratate cu succes. Aven instrumentele necesare pentru a face ca această boală să devină istorie, dar doar dacă facem aceste instrumente disponibile pentru toate femeile care au nevoie de ele. Împreună cu partenerii noști din inițiativa OMS de eliminare a cancerului de cervix sperăm să putem să ne atingem scopul”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Din păcate, experții atrag atenția că riscul de cancer de col uterin crește de șase ori pentru femeile care au HIV, dar multe dintre ele nu au acces la vaccinuri sau la programe de screening.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe