Newsflash
Internaționale

OMS nu recomandă plasma convalescentă pentru tratarea COVID-19

de Florentina Ionescu - dec. 7 2021
OMS nu recomandă plasma convalescentă pentru tratarea COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă folosirea plasmei convalescente pentru pacienții cu COVID-19.

Dovezile actuale, spun experții, arată că nu există nicio îmbunătățire în ce privește supraviețuirea și alte măsuri importante. 

Așadar, plasma convalescentă (transfuzia de plasmă din sânge de la o persoană care s-a recuperat după perioada în care a avut COVID-19) nu este recomandată pentru pacienții cu COVID-19, se arată într-o declarație a unui grup de experți internaționali din cadrul OMS (a WHO Guideline Development Group), potrivit unui comunicat transmis de Organizația Mondială a Sănătății. 

aparate plasma convalescenta

OMS și-a actualizat recomandările recente cu privire la metodele terapeutice care includ plasma convalescentă. Pentru pacienții care nu suferă de forme severe de COVID-19, experții OMS recomandă împotriva folosirii plasmei convalescente, subliniind totodată că acceasta ar trebui folosită doar în studiile clinice pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID-19, potrivit comunicatului de presă.

Dovezile actuale, potrivit sursei citate, arată că plasma convalescentă nu îmbunătățește rata de supraviețuire și nu reduce nevoia de ventilație mecanică, iar în același timp, costurile procedurii sunt semnificative. 

captura the BMJ
„A living WHO guideline on drugs for covid-19” - sursa: The BMJ

 

Un panel independent de experți din cadrul OMS a analizat datele obținute din 16 studii clinice controlate și randomizate, care au inclus 16.236 de pacienți cu infecție cu SARS-CoV-2 non-severă, severă și critică. Deși dovezile ce arată că plasma convalescentă nu are niciun beneficiu în cazul pacienților cu formă non-severă au fost certe, în cazul pacienților cu formă severă și critică de boală beneficiul a fost diferit. 

Astfel, studiile clinice randomizate pentru aceste grupuri ar trebui să continue, arată OMS. Aceasta este a șaptea actualizare a OMS cu privire la recomandările măsurilor terapeutice pentru COVID-19.

Puteți citi mai multe despre recomandările OMS aici. Mai multe detalii despre studii au fost publicate în jurnalul „The BMJ”, aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe