Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS: o femeie a murit la naștere, la fiecare două minute, în 2020

Viața Medicală
L. Budin marţi, 28 februarie 2023, ora 14:53

E nevoie de creşterea acoperirii asistenţei medicale materne şi de o îmbunătăţire a capacităţii femeilor de a lua propriile decizii privind sănătatea lor reproductivă, arată raportul OMS.

O femeie a murit la aproximativ fiecare două minute în 2020 din cauze care puteau fi prevenite legate de sarcină şi de naştere, se arată într-un raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de alte organisme ale ONU.

steag-oms

Raportul arată că în 2020 „un număr de femei estimat la 287.000 la nivel mondial au murit în urma unei cauze materne, ceea ce înseamnă circa 800 de decese materne în fiecare zi şi aproximativ un deces la fiecare două minute”, informează dpa și Agerpres.

Acest bilanţ a reprezentat însă o îmbunătăţire faţă de cele 446.000 decese materne înregistrate cu 20 de ani mai devreme, se precizează în raport.

Dar, deşi rata deceselor înregistrate în rândul femeilor însărcinate sau în timpul naşterii a scăzut între 2000 şi 2015, ea a stagnat în esenţă de atunci, ba chiar a crescut în unele regiuni.

Datele din raport se extind până în 2020, iar efectele pandemiei de coronavirus nu sunt cuprinse în setul de date.

Situaţia în regiunile mai sărace şi în ţările afectate de conflicte este deosebit de dramatică, a precizat OMS. În Africa Subsahariană au fost înregistrate circa 70% dintre decesele materne la nivel mondial în 2020, această regiune fiind urmată de ţări din Asia Centrală şi de Sud, cu aproape 17%.

Printre cauzele care pot fi prevenite şi care pot duce la deces se numără hemoragiile abundente, tensiunea arterială ridicată, avorturile în condiţii nesigure şi boli precum HIV/SIDA şi malaria.

Aproape toate decesele au loc în ţări cu venituri mici şi medii şi aproape fiecare deces poate fi prevenit”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în prefaţa raportului.

Unul dintre Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU este reducerea mortalităţii materne de la 339 decese la 100.000 de naşteri în anul 2000 la mai puţin de 70 de decese la 100.000 de naşteri până în 2030. În 2020, numărul acestor decese a fost de 223 la 100.000 de naşteri.

Creşterea acoperirii asistenţei medicale materne de calitate şi o îmbunătăţire a capacităţii femeilor de a lua propriile decizii cu privire la sănătatea lor sexuală şi reproductivă se numără printre paşii care trebuie întreprinşi pentru atingerea acestui obiectiv, precizează raportul.

Lista centrelor de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii

Etichete: raport oms deces sarcina si la nastere raport pentru anul 2020

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.