Newsflash
Internaționale

OMS: o nouă listă cu toți agenţii patogeni care pot provoca viitoare pandemii

de Dorina Novac - nov. 22 2022
OMS: o nouă listă cu toți agenţii patogeni care pot provoca viitoare pandemii

OMS a anunţat că a reunit peste 300 de experţi care vor avea misiunea de a întocmi o nouă listă cu agenţii patogeni susceptibili să cauzeze epidemii şi pandemii, şi de a studia ameninţările ce ar putea să apară.

Obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este acela de a actualiza o listă a agenţilor patogeni utilizată ca un ghid în cercetare şi dezvoltare, precum şi în investiţii, mai ales pentru punerea la punct a unor vaccinuri, teste de depistare şi tratamente.

OMS

În cadrul acestui proces, care a început vineri, OMS a reunit peste 300 de cercetători care vor trebui să analizeze datele medicale asociate cu peste 25 de familii de virusuri şi bacterii, scrie Agerpres.

Cercetătorii îşi vor concentra atenţia mai ales asupra „maladiei X”, declanşată de un agent patogen încă necunoscut şi care ar putea cauza o gravă pandemie.

„Identificarea agenţilor patogeni şi a familiilor virusurilor prioritare pentru cercetare şi dezvoltarea unor contramăsuri sunt esenţiale pentru o reacţie rapidă şi eficace la epidemii şi la pandemii. (...) Fără investiţii importante în cercetare şi dezvoltare făcute înaintea pandemiei de COVID-19, nu ar fi fost posibil să fie puse la punct vaccinuri sigure şi eficiente într-un timp record”, a declarat directorul pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS, Michael Ryan.

Această listă a fost publicată pentru prima dată în 2017.

Ea cuprinde în prezent COVID-19, virusul Ebola, febra Lassa, Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), virusurile Zika şi Nipah, precum şi maladia X.

În timpul analizei lor, experţii vor determina, pentru fiecare agent patogen identificat ca fiind prioritar, lacunele ce există în domeniul cunoştinţelor şi priorităţilor care privesc cercetarea medicală.

O foaie de parcurs pentru punerea la punct a unor vaccinuri, tratamente şi teste de depistare va putea fi atunci elaborată.

„Lista agenţilor patogeni prioritari a devenit o referinţă pentru comunitatea oamenilor de ştiinţă, indicând unde trebuie concentrate eforturile pentru a gestiona următoarea ameninţare”, a explicat Soumya Swaminathan, cercetător-şef în cadrul OMS.

Lista revizuită a agenţilor patogeni urmează să fie făcută publică înainte de aprilie 2023. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe