Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS: pact împotriva diabetului și insulină la prețuri accesibile

Viața Medicală
L. Budin joi, 15 aprilie 2021, ora 14:53

La 100 de ani de la descoperirea insulinei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un Pact împotriva diabetului, pentru ca toate persoanele diagnosticate să aibă acces la tratament şi la îngrijiri medicale accesibile.

Pe fondul înmulțirii cazurilor de diabet în lume, OMS cere ca insulina să fie comercializată la prețuri accesibile, informează AFP, preluată de Agerpres.

Numărul persoanelor cu diabet a crescut de patru ori pe parcursul ultimilor 40 de ani”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a adăugat că diabetul este „singura dintre marile boli netransmisibile pentru care riscul de mortalitate prematură creşte, în loc să scadă”.

glicemie_diabet

criză de soluționat

Directorul OMS consideră că e cu atât mai important să fie soluționată criza diabetului în plină pandemie, cu cât un procent foarte mare din pacienţii spitalizaţi cu forme grave de COVID-19 suferă de această tulburare metabolică.

Peste 420 de milioane de persoane au diabet, iar cele mai multe trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Numărul deceselor asociate diabetului a crescut cu 70%,  față de cele din anul 2000, şi a ajuns la circa 1,5 milioane pe an.

Preț prohibitiv

În pofida descoperirii insulinei în urmă cu 100 de ani, mulţi dintre diabetici continuă să lupte în prezent pentru a avea acces la acest medicament din cauza preţului său. Trei producători domină piaţa mondială şi fixează preţuri care, potrivit OMS, se dovedesc a fi prohibitive pentru mulţi indivizi şi multe ţări.

În 2019, OMS a lansat un program ce vizează intrarea în procedură de pre-autorizare a produselor fabricate de alte companii farmaceutice.

Este un eşec pentru societatea şi comunitatea internaţională dacă persoanele care au nevoie de insulină întâmpină dificultăţi financiare pentru a achiziţiona acest medicament”, a subliniat directorul general al OMS.

 

Etichete: inventarea insulinei oms pact antidiabet pret prohibitiv

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.