Newsflash
Internaționale

OMS: pandemia va avea impact pe termen lung asupra sănătății mintale

de L. Budin - iul. 22 2021
OMS: pandemia va avea impact pe termen lung asupra sănătății mintale

Pandemia de COVID-19 va avea un impact „pe termen lung” asupra sănătăţii mintale a populaţiilor, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu ocazia unei reuniuni.

Declarația a fost făcută în cadrul unei reuniuni desfășurate la Atena și la care au participat miniştri şi oficiali din domeniul sănătăţii din 53 de țări.

De la anxietatea legată de transmiterea virusului, la impactul psihologic al izolării la domiciliu şi al autoizolării, la consecinţele legate de şomaj, dificultăţi financiare şi excluziune socială, toată lumea este afectată, într-un fel sau altul, se arată într-un comunicat al OMS, citat de AFP și preluat de Agerpres.

sanatate-mintala

„Vorbim despre o componentă cheie a sănătăţii noastre”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a chemat guvernele la „acțiune imediată”.

OMS consideră că nu doar infectarea teama de a fi infectat au afectat sănătatea mintală a populaţiei, ci și stresul legat de inegalităţile socio-economice, efectele carantinei și ale izolării, închiderea şcolilor şi a locurilor de muncă.

Pandemia a zguduit lumea. Peste patru milioane de persoane au murit în întreaga lume, veniturile au fost distruse, familiile şi comunităţile au fost separate, companii au dat faliment. (...) Sănătatea mintală şi bunăstarea trebuie privite ca drepturi fundamentale ale omului”, a declarat directorul OMS Europa, dr. Hans Kluge.

El le-a cerut statelor să regândească accesul la asistenţa medicală.

Printre recomandările OMS se numără îmbunătăţirea serviciilor de sănătate mintală la modul general, îmbunătăţirea accesului la îngrijire prin intermediul tehnologiei digitale, creşterea serviciilor de asistenţă psihologică în şcoli, universităţi, la locul de muncă şi pentru persoanele care lucrează în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe