Newsflash
Internaționale

OMS: Puţin probabil ca variola maimuţei să se transforme într-o pandemie

de Dorina Novac - mai 31 2022
OMS: Puţin probabil ca variola maimuţei să se transforme într-o pandemie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu consideră că focarele de variola maimuţei din afara Africii vor conduce la o pandemie.

Rosamund Lewis, un oficial din cadrul Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a menționat că rămâne incert dacă persoanele infectate şi asimptomatice pot transmite această boală, scrie Agerpres.

variola

Peste 300 de cazuri suspecte şi confirmate de variola maimuţei au fost raportate în cursul lunii mai, majoritatea lor în Europa.

Citește și: OMS: variola maimuţei, risc moderat pentru sănătatea publică globală

OMS evaluează dacă aceste focare ar trebui abordate drept o potenţială urgenţă de sănătate publică care să preocupe comunitatea internaţională (PHEIC).

O astfel de abordare, aşa cum s-a procedat în cazurile COVID-19 şi Ebola, ar contribui la accelerarea cercetării şi finanţărilor pentru a menţine maladia sub control, susţine Reuters.

Întrebată dacă focarele de variola maimuţei au potenţialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, coordonator tehnic pentru variola maimuţei în cadrul Programului OMS pentru Urgenţe de Sănătate, a răspuns că „nu ştim, dar nu credem”.

„În acest moment nu suntem îngrijoraţi cu privire la o pandemie globală. Odată contractată această boală, durata erupţiei cutanate urmată de căderea crustelor formate este considerată drept perioada de infecţie, însă există puţine informaţii cu privire la posibilitatea ca şi persoanele asimptomatice să transmită virusul. (...)  Nu ştim încă dacă există transmitere asimptomatică a variolei maimuţei - indiciile din trecut arată că nu este vorba de o caracteristică importantă a bolii - însă acest lucru rămâne să fie determinat”, a adăugat ea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe