Newsflash
Internaționale

OMS recomandă ridicarea sau relaxarea restricţiilor de călătorie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 28 2022
OMS recomandă ridicarea sau relaxarea restricţiilor de călătorie

Restricţiile aplicate nu au valoare adăugată în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și, în plus, continuă să contribuie la stresul social și economic resimţit de ţările membre, au anunţat reprezentanţii OMS, care au recomandat oficial renunţarea la aceste măsuri sau relaxarea lor.

Restricţiile introduse la nivel internaţional privind călătoriile s-au dovedit a fi ineficiente în prevenirea răspândirii variantei Omicron, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, explicând decizia anunţată săptămâna trecută. Potrivit aceluiași anunţ, măsurile de călătorie (precum purtarea măștii, testarea, izolarea/carantinarea și vaccinarea) ar trebui stabilite în funcţie de risc, unele putând fi anulate sau relaxate (de exemplu, testarea sau izolarea), pentru a evita plasarea unei poveri financiare asupra călătorilor. Reprezentanţii OMS au adăugat că ţările nu ar trebui să ceară dovada vaccinării ca o condiţie unică de intrare în ţară, având în vedere accesul diferit la vaccinare la nivel mondial. În același timp, OMS face apel la respectarea recomandărilor emise de aceeași organizaţie în lunile noiembrie și iulie, care îndemnau la vigilenţă.

        În ultima săptămână, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut semnificativ la nivel mondial, cu 20%, afectând peste 18 milioane de persoane. Rata infectărilor a crescut peste tot în lume, în afară de Africa, unde a înregistrat o scădere cu aproximativ o treime. Numărul deceselor la nivel global a rămas la nivelul săptămânii anterioare de aproximativ 45.000.

Măsuri în Europa

        La nivel european se anunţă ridicarea mai multor restricţii. În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a anunţat revenirea la planul A, ceea ce înseamnă că britanicii nu vor mai fi obligaţi să poarte măști de protecţie în locuri publice și că pașaportul COVID nu va mai fi necesar. Toate acestea sunt posibile datorită campaniei de administrare a dozei booster și felului în care oamenii au respectat prevederile Planului B, a explicat prim-ministrul, adăugând că oamenii de știinţă consideră că numărul de infectări a atins deja maximul. De asemenea, necesitatea izolării persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 va fi eliminată cel mai probabil în martie.

        Germania a înregistrat săptămâna trecută 100.000 de cazuri zilnice de COVID-19, iar autorităţile au anunţat public că ţara nu a atins încă numărul maxim de infectări. În Austria, numărul-record de cazuri zilnice înregistrate în acest val a fost de 17.006, în urmă cu o săptămână. Suedia a înregistrat în urmă cu două săptămâni 37.886 de cazuri într-o zi. În Slovenia și Cehia, autorităţile au anunţat că laboratoarele nu pot procesa suficient de repede testele, și aceste ţări înregistrând un număr crescut de cazuri.

        În SUA, autorităţile doresc să distribuie gratuit 400 de milioane de măști N95 pentru adulţi, prin intermediul farmaciilor și centrelor de sănătate zonale. Această măsură va fi luată pentru a limita răspândirea variantei Omicron. Experţii estimează că SUA ating în această perioadă un nou vârf, cu 7,2 milioane de noi cazuri și peste 15.000 de decese legate de COVID-19 în ultima săptămână.

 


Notă autor:

https://www.dw.com/en/coronavirus-digest-travel-bans-ineffective-who-says/a-60485256

https://www.who.int/news/item/19-01-2022-statement-on-the-tenth-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-coronavirus-disease-(covid-19)-pandemic

https://www.bbc.com/news/uk-60047438

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe