Newsflash
Internaționale

OMS se implică în telemedicina din România

de Dr. Alina SIMACHE - ian. 29 2021
OMS se implică în telemedicina din România

Scopul iniţiativei este de a implementa la scară largă telemedicina în România, facilitând accesul pacienţilor la aceste servicii, atât pe durata pandemiei de COVID-19, cât și după aceasta.

Disponibilitatea serviciilor de telemedicină din ţara noastră va fi sporită prin intermediul unei colaborări între Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și Ministerul Sănătăţii (MS). Scopul iniţiativei este de a implementa la scară largă telemedicina în România, facilitând accesul pacienţilor la aceste servicii, atât pe durata pandemiei de COVID-19, cât și după aceasta.

Astfel, OMS sprijină propunerea Comisiei de Pediatrie a MS pentru actualizarea legislaţiei naţionale și includerea triajului telefonic, fapt ce ar urma să îmbunătăţească calitatea serviciilor de sănătate din ţara noastră.

Unul dintre efectele modificării legislative ar fi stabilirea normelor legale pentru integrarea serviciului medical Alopedi și a altor iniţiative similare în sistemul de telemedicină din România, după cum a explicat dr. Daniela Dreghiciu, unul dintre coordonatorii Alopedi: „Este o soluţie rapidă, simplă și confortabilă pentru pacienţi și dorim să ne extindem serviciile pentru a acoperi afecţiunile cronice și după pandemia de COVID-19”.

Alopedi este un serviciu de triaj telefonic pentru copii, dezvoltat în Cluj, în 2014, de o echipă de medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca.

Aproape 40 de medici pediatri lucrează în ture, preluând non-stop apelurile telefonice ale părinţilor și oferindu-le recomandări privind tipul de îngrijiri medicale necesare în respectivele situaţii.

Ulterior, pacienţii pot fi îndrumaţi către serviciile de sănătate adecvate, ceea ce sporește eficacitatea și evită întârzierile și suprasolicitarea camerelor de gardă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai spitalelor, ai pacienţilor și profesioniștii din Colegiul Medicilor din România au fost de acord să colaboreze pentru a îmbunătăţi integrarea serviciilor de telemedicină pe teritoriul ţării noastre, potrivit OMS.

 

 


Notă autor:

Bibliografie

1.https://www.euro.who.int/en/countries/romania/news/news/2021/01/scalinng-up-telemedicine-services-in-romania-post-covid-19

2. http://alopedi.ro/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe